dilluns, 3 d’abril del 2023

REFRANYER DE LA INDUMENTÀRIA ( MOCADOR)

 MOCADOR


· A l'hivern per la moquina i a l'estiu per la calor, sempre és bo dur mocador

Un bon consell, ja siga per a mocar-se, ja per a cobrir-se el cap o torcar-se la suor.


·Tirar mocadors

Llançar indirectes, sol·licitacions dissimulades.



· A Sant Donís, mocador amb la piuleta i el tronador

El 9 d’octubre se celebra a València la festa de l'aniversari de la conquesta de la ciutat per Jaume I que suposà el naixement de l’antic Regne de València amb artificis pirotècnics i dolcets de massapà, que tenen la mateixa forma que els susdits coets.

Cada 9 d'octubre, festivitat de Sant Donís, considerat tradicionalment com el patró dels enamorats valencians, es té per costum que els homes regalin a les dones (no només parelles sinó també a les mares, per exemple) un mocador, acte que rep el nom de Mocadorà o Mocaorà (correctament s'escriu Mocadorà), en què hi ha embolicats dolços fets amb massapà de diferents formes i colors que representen fruites i hortalisses de l'Horta de València, a més de la piuleta i el «tronador».

També és tradició que les dones conservin els mocadors que la seva parella els regala any rere any des que comencessin a festejar, sent aquests una prova d'amor, motiu pel qual són conservats.

· Això és donar mocador a aquell que no té mocs

És una manera molt expressiva de retreure a algú que té una cosa de la qual no pot gaudir, però que bé faria profit a algú altre.


De traca i mocador

Es diu per referir-se a alguna cosa excepcional, esplèndida, admirable.

- A l’últim partit del Barçaaa Messi va fer un gol de traca i mocador.

· El món és un mocador

Utilitzem l'expressió 'el món és un mocador' per indicar la nostra sorpresa en trobar-nos amb algú d'improvís en un lloc inesperat i fins i tot topar-nos amb una mateixa persona a diferents llocs i, així, assenyalem que el món (planeta terra) és molt més petit del que realment crèiem.



L'origen de l'expressió és confús i discutit. Entre l'amalgama de dades i hipòtesis que hi ha al voltant de l'origen d'aquesta famosa expressió, hi ha qui indica que, probablement, provingui dels primers mapamundis que van ser cartografiats (en l'època de les expedicions i descobriments), perquè originalment es feien sobre un llenç, o cosa equivalent: un drap de roba.



El fet que tots els llocs del planeta ocupessin en aquest tros de tela menut podria haver estat el que originés, possiblement, que la gent d'èpoques passades quedaran meravellades en veure que tothom (planeta) cabia en un tros de drap tan menut (és a dir, en un mocador).


· Fer el mocador

Obsequiar un fadrí a la seva xicota amb un mocador ple de llepolies.


· Ficar el nas en mocador d’un altre

Exercir, algú, la seva curiositat en coses que no li importen, en els assumptes dels altres.


· De nois i de mocadors, se'n va un i en venen dos

Es diu per animar les noies que han renyit amb el xicot.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada