dimecres, 21 d’octubre del 2020

EL BAGUL DE LES PARAULES OBLIDADES

CATRE.
Llit lleuger per a una sola persona, compost ordinàriament per dues barres paral·leles que formen els costats i sostenen una tela sobre la qual es posa la màrfega, el matalàs, etc., les quals descansen sobre quatre petges encreuats en aspa i subjectes cada parell amb un caragol amb femella i contrafemella per a poder-se plegar. 
També tenim la forma menuda: 
CATRET. 
Us en recordeu de quan érem menuts, i anàvem a missa? Han segut molts anys veient a les nostres "gueles" i mares anant amb el missal, vel al cap i a la mà una cadira plegable que tots hem vist per les cases. Hem refereix al catret. 
El Catret.- És un seient plegable, que serveix especialment per seure les dones en l'església. L'assistència a missa ha estat des de sempre una de les activitats quotidianes de les dones.El catret o catre que utilitzaven les nostres àvies per assistir a missa, era una mena de banqueta de mida petita, plegable, generalment realitzat en fusta lleugera i dotat de cintes de pell. Aquest seient de fusta i tires de cuir plegable, tenia unes mesures aproximades de 32x42x29 cm. 
El seu ús sembla que es deu per la manca de mobiliari en algunes esglésies, per raons diverses va ocasionar, que algunes dones trobaren una solució pràctica, per romandre assegudes a la part de la missa que se'ls permetia. 
Es compta també, que algunes dones no desitjaven compartir els bancs comuns, per la por a agafar puces, les picades eren especialment molestes i per això utilitzaven aquestes cadires plegables per romandre a la distància que els semblava més adequada. 
S'esmenta en una cançó popular valenciana, àmpliament coneguda per tots: 
AMPARITO LA FILLA DEL MESTRE 
Amparito 
la filla del mestre 
diuen que festeja 
en un xic foraster. 
I els diumenges , 
quan va a missa d'onze, 
el novio darrere 
li porta el catret. 
I, com es tan xicoteta, 
meneja el culet. 

'Amparito' 
la filla del mestre 
abans festejava 
en un xic foraster. 
Els diumenges 
quan va a missa d'onze 
ningú va darrere 
portant-li el catret. 
I, com es tan xicoteta 
meneja el culet. 

'Amparito' 
la filla del mestre 
ja no se'n recorda 
d'aquell foraster. 
Els diumenges 
quan va a missa d'onze 
un xicot del poble 
li porta el catret. 
I, com es tan xicoteta, 
meneja el culet. 

Aquí teniu l'enllaç per escoltar-la: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada