diumenge, 11 d’octubre del 2020

EL BAGUL DE LES PARAULES OBLIDADES

CARDA 
1. Instrument de paraire, que consisteix en una post amb mànec, folrada de cuiro per una cara i armada d'una multitud de punxes de filferro un poc ganxudes, que serveix per pentinar la llana o el cotó i anar separant la borra de l'estam per tal de facilitar la filatura. 
La filatura de carda rep el nom de l’antic procés manual en què s’utilitzaven cards per desenredar i estirar les fibres de llana. Era un procés molt pesat però fonamental per a l’obtenció d’un bon fil. 
D’aquí ve la dita “ 
      · Uns s’enduen la fama i d’altres carden la llana. (Ve a dir que els teixidors obtenen la tela final i gràcies a la seva feina obtenen el reconeixement, però qui ha fet la feina imprescindible i dura són els cardaires). 
2. Màquina guarnida d'un puat que serveix per la mateixa finalitat que el dit instrument, en la filatura mecànica del cotó, llana o jute. 
* La filatura de carda comença amb l’obridora o llop que ha d’esponjar la llana procedent del rentat que ha quedat enfeltrada i compactada. Tot seguit passa a la carda obridora que amb un sistema de cilindres amb pues converteixen els flocs de llana en un vel o napa prim en el qual les fibres s’han estirat i situat en paral•lel. A continuació el vel passa a la carda repassadora que segueix estirant i orientant les fibres, aprimant el vel. Finalment la carda metxera procedeix a separar el vel en diferents metxes i bobinar-les per passar-les a la contínua de filar. 
CARDAR 
Passar la carda a certes matèries filamentoses, com la llana, el cotó, etc., per preparar-les per a esser filades. 
      · Abril carda la llana, i maig s'emporta la fama 
      · Del cardar ni molt parlar ni poc actuar. Pel que fa als homes ... 
      · El menjar i el cardar no est pot aconsellar 
      · Menjar i beure, cardar i jeure, ficar i treure... 
      · Menjar i cardar, tot és començar 
      · Per cardar, tranquil, primer has de fer anar la mà


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada