EMBRINAR.
Reduir a brins les fulles de palma, espart o altra planta filamentosa, tallant-les amb una eina de punta.
Abans calia anar a fer-ne les palmes, les més emprades a La Vall d’Uixó, les de margalló, que portaven al coll en "feixos" i lligats en una corda.
Una vegada collides les palmes s'han de posar al sol durant un mes aproximadament per a que s'assequen i s'enblanqueixen.
Les palmes ja seques i emblanquides es guardaven a les golfes de la casa, col·locades en llançols o banquets i estaven a punt per al procés d’embrinar.
El següents procesos son:
ESCOELLAR
Per al procés d'escoellar s'utilitza el tallant. Es posaven els peus al suport de fusta del tallant i amb una mà s'agafava l'escoell i amb l'altra les fulles, i s'anava passant pel tallant fins que es separava l'escoell de les fulles. Una vegada feta aquesta activitat les fulles, ja sense escoell, passaven a dir-se brins.
LLATAR
El procés de llatar consiteix a fer la trena amb els brins que constituirà el cabaç una vegada cosit.
Hi ha tres tipus diferents de llata:
* Llata de tretze cameres o de sària.
* Llata de nou cameres o de cabaç.
* Llata fina o de puntetes.
COSIR
Una vegada tenim la llata, s'ha de cosir. Per a això hem de fer els cordells amb els quals cosirem la llata.
Els cordells és fan amb dos brins entrelligats i la seva llargada varia segons el cabàs que volguem fer. Es cosia amb unes agulles d'uns deu o vint centimetres de llargada, acabades amb punta per un extrem i amb un forat a l'altre per on es passa el cordell.
ENVORAR
Ja cosida la peça, es fan les vores per reforçar-la. És aquí quan moltes peces poden ser decorades amb brins de colors. Es cusen els brins al voltant de la peca i d'aquesta manera queda més forta i dura més.
També es pot fer una doble vora, consisteix en fer unaltra vora per damun de la primera i d'aquesta manera queda molt més reforçada la peça i, a més a més, queda més ben acabada.
ANSAR
El darrer pas que s'ha de fer per a tenir un cabàs acabat és ansar. Les anses es fan amb cordells, es cus la forma de la ansa i es reforça enrollant el cordell a la forma de la ansa.
Quan s'acaba aquest procés el cabàs queda acabat.
També s’emprava per confeccionar graneres i qui no es recorda al que més graneres ens ha proporcionat, EL TIO PEPE.
Molt ben explicat. A Torreblanca el meu avi, les palmes les agarrava de les que encara no son obertes. M'he trobat que, segons d'on trec la informació me diuen una cosa o una altra.
ResponElimina