EMBOGAR/EMBOVAR
Guarnir o revestir de boga un seient. La persona que fa seients de cadira amb boga, és el embogador o embovador.
Tots i totes hem vist a casa cadires heretades dels nostres avantpassats que tenen un valor sentimental i cultural molt important. Els seients, normalment fets o bé amb corda o en boga. Hi havien cadires baixes per cosir, cadires per a xiquets, cadires de joguina, de costurera, xata, catalana, castellana, xaparra…etc.
I és que a La Vall d’Uixó, l’espart i la boga eren les dues matèries primes més a la mà per fer els seients de les cadires. En ocasions s'utilitzaven també altres tipus de plantes com la fulla de blat de moro, la sisca o la palma.
La collita de l’espart a la muntanya o de la boga a la marjal, passant pels processos de secada, picada, rehidratació i transformació dels materials per fer-los aptes, marcaven el dia a dia, mes rere mes, el ritme vital del artesà cadirer. Entre els diferents embogadors que hi havia a La Vall, anomenaré a Manolo Correa (Manuel Fenollosa Esbrí).
LA BOGA O BOVA
N’hi ha de dues menes:
* La boga de fulla ampla
* La boga de fulla estreta
PROCÉS D’EMBOGAR
El cadirer agafava la boga, l’estenia a terra i la humitejava amb una regadora per fer-la més flexible. Després agafava els brins de tres en tres i començava a trenar el fons de la cadira. Per fer un seient es tardaven dos o tres hores. Quan el trenat estava avançat, farcien el cul de la cadira amb trossos de boga, ajudant-se amb una espàtula de fusta acabada amb punxó.
El trenat es començava de dreta a esquerra. Primer es feia un quadrat de boga, cargolant i empalmant les tiges, alternant fulles primes i gruixudes. Cada quatre o cinc passades, es parava de trenar, se subjectava l’extrem amb una pinça i, amb la falca, s’ajuntava el trenat, i així progressivament fins acabar el treball.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada