dissabte, 31 d’agost del 2019

LA PARLA DE LA VALL


ESCOLAR-SE
Si busqueu en els diferents diccionaris la paraula escolar-se trobareu aquest dos significats:
1.- Passar una cosa, una persona o un animal a través d’un lloc estret o vencent algun obstacle.
- Pel finestral del casalot s’escolava un raig de sol.
- La xiqueta es va escolar per entre les cames dels que la voltaven.
2.- Transcórrer el temps.
- El dia s’escola mandrosament.
Però els vallers i valleres diem escolar-se quan ens referim a:
3.- Desplaçar-se per una superfície.
- Els xiquets s’escolaven pel tobogan.
Eixe sentit d’escolar-se com a desplaçament també el fem servir per a indicar l’escorrentia d’un líquid, i més concretament la que cau per les teulades i canalons.
- L’aigua de la teulada s’escola per dues canals.
Però el significat més emprat és el de deixar-se caure per una pendent natural i posar a prova els pantalons i fins i tot la carn del cul.
Aquest us ens ve de lluny, doncs cal recordar que aquí tenim la coneguda escoladora dels moros amb una superfície relliscosa.
Però d’on ve el nom de l’escoladora dels moros? El seu origen es remunta cap a l’any 1238, quan exercia el càrrec de Valí d’Uxó, Al-Azarch i s’havia sotmès al rei Jaume I. Però Al-Azarch es resistia a cedir el territori i va fer una forta resistència refugiant-se al Castell. Els cristians tenien establert el seu campament en lo que avui és la “Bassa de l’Espart” i quan cregueren que la situació dels defensors del Castell es feia ja insostenible, iniciaren l’atac. Era tot just el dia 24 de març de 1250. Hi ha una llarga relació dels fets d’aquesta aferrissada lluita i que podeu trobar a la història del nostre pobles. El fet que ens ocupa del nom és que els moros en veure’s rodejats per les forces cristianes l’únic lloc per escapar i arribar al barranc de l’Horteta va ser la pendent de la falda del castell per on es van “escolar” els moros; però que no es va servir de res, ja que vaig un front de cristians acampats en l’Horteta van fer bon compte d’ells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada