Aquesta frase és la típica expressió utilitzada comunament per referir-nos al fet que algú ha fet un negoci ràpid i fàcilment obtenint uns grans beneficis i fins i tot per assenyalar a aquells que ho fan sense costar-li un gran esforç o de forma una mica dubtosa, o que ha fet un profit extraordinari d'una situació.
- “Els bars de la platja han fet l'agost de tants turistes que ens han visitat”.
En quant a l’origen de la dita “fer l’agost”, molts són els que pensen que l'origen prové dels guanys que obtenen els empresaris que es dediquen al sector turístic i altres persones afins al ram, gràcies a la massiva presència de turistes durant l'estiu.
Però en realitat l'origen d'aquest modisme el trobem en una activitat que no té res a veure amb les vacances sinó amb l'agricultura.
Va sorgir en l’entorn rural i fa referència a la recol·lecció de cereals, olives, raïm i altres fruits del camp durant l’època més fructífera -l’estival- i, per extensió, als beneficis que s’obtenen de la venda d’una bona collita.
Des de sempre, l'estiu ha estat el moment idoni per fer la collita de la majoria dels cereals sembrats i el posterior emmagatzematge del gra després del trillat, sent el mes d'agost el de major activitat.
Una bona collita era sinònim d'abundant matèria primera, bons guanys i diners per a la resta de l'any (o almenys per als mesos d'hivern en què l'activitat agrícola descendia a causa de les baixes temperatures).
Els que també es beneficiaven d'això eren els temporers, els qui treballaven durament al llarg de l'estiu acudint a les diferents veremes i recol·leccions i treien prou diners per a la resta de l'any (o bona part d'ell).
Amb el temps les expressions 'fer l'agost' o 'fer el seu agost' es van convertir en sinònim de bon negoci i guanys abundants de gairebé qualsevol activitat, sense importar en quina època de l'any es dugui a terme i de quina manera.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada