dimarts, 3 de setembre del 2019

REFRANYER SETEMBRE



CADA DIA UN REFRANY
   * El setembre bo és, si no plou en tot el mes. O
   * El setembre és bo si del primer al darrer està serè.
Comencem setembre amb vesprades de pluges acompanyades de tronades i amb pronòstics de continuïtat. Mal presagis pels que inicien les vacances i és que aquest refrany es diu perquè si no plou el setembre es pot aprofitar del que queda d’estiu. Però és el més natural.
   * Pluges pel Setembre i neus per Nadal, és temps natural
Però de sempre en aquest territori la pluja igual apareix que no i moltes vegades ho fa torrencialment. Ja ho diu el refrany:
   * El setembre apaga les fonts i s’emporta els ponts.
I és que si no plou al final de les calors estiuenques, algunes fonts s’assequen. Actualment, amb el canvi climàtic, les pluges diluvials es produeixen al final de setembre o en octubre per les nostres terres.
    * Pel setembre cull les pomes abans no arribin les bromes [broma = boira] (La humitat ambient, com la pluja, fa malbé tota fruita madura).
Però de tots és sabut que la pluja sempre es beneficiosa per al camp. Convé alguna pluja o algun reg al final de l’estiu, ja que la terra ha estat prou temps seca.
   * Setembre sense saó, collita sense braó [braó = força, energia, puixança].
   * Aigua de setembre, neteja la sembra.
   * Quan plou pel setembre, la tardor bé entra.
I si per alguns la pluja setembral és necessària, eixos són els bolets. Si plou, la terra refrescada farà regenerar i generar tota mena de bolets i fongs.
   * Pluja a darrers de setembre, per l’octubre bolets sembra.
Hi ha dos refranys curiosos relacionats amb l’ovella que no sé ben bé el seu significat:
   * Pluges de setembre engreixen l'ovella.
   * Si la pluja, pel setembre, la terra banya, puja la baciva a la muntanya [baciva = Ovella que no cria en la temporada acostumada, o la destinada a l’engreix].

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada