ESCUDELLA
L'escudella és un plat soper o fondo de terrissa, porcellana o altres materials en forma de casquet semiesfèric allargat, generalment sense anses, on hom serveix sopa, brou o aliments semblants. Els terrissaires que en fabriquen s'han anomenat tradicionalment escudellers.
L’escudella forma par d’una expressió popular per a referir-nos a quan una persona sembla que és un santet sense ser-ho.
· Semblar que no ha trencat mai cap plat ni escudella
El terme escudella també designa una mena de tassa, de forma semiesfèrica o aproximadament semioval, de cabuda variable però inferior a un litre, que serveix per a prendre brou, llet, cafè, te, etc..
Una altra expressió diu:
· Posar terra en l'escudella (Crear-li dificultats, fer-li difícil d'obtenir allò que vol)
I en gastronomia, l’escudella és un menjar compost d'arròs o fideus amb patates, col i alguna altra verdura o pasta de sopa, cuit tot amb el brou de la carn d'olla.
Algunes expressions tenim:
· A qui no vol brou, set escudelles (Vol dir que a qui no vol una cosa li sol sobrevenir aquesta abundosament ).
· Bon dia i bona olla (Es deia quan dos persones es trobaven de matí i es saludaven sobretot en temps de la misèria perquè el qui tenia un bon plat d'escudella dinava i moltes vegades no menjava res més).
· Escudella i vi, fa bon sagí (Es diu per proclamar les bones qualitats alimentícies i confortants d'aquells aliments).
· Escudella que no has de menjar, deixa-la cremar (Vol dir que convé no ficar-se en assumptes que no ens atanyen).
· Fer escudella (Fer fàstic, empipar).
· Quan l'escudella és calenta, no la deixis refredar (Significa que convé aprofitar el moment oportú, abans que passi l'oportunitat).
· Qui no menja escudella, quan és mort no beu en botella (Es diu humorísticament a la mainada quan no vol menjar sopa).
D’aquí que també es refereix a l’escudella a la quantitat de líquid o de minestra que cap dins una escudella.
I de l’escudella a l’acció de:
ESCUDELLAR.- Distribuir (sopa, escudella, caldo, etc.), posant-lo en les escudelles o els plats. I si ho fa per a un mateix, aleshores l'acció és servir-se en el plat.
I per tal de col·locar els atuells en la cuina hi havia
EL ESCUDELLER.- Post o pedrís col·locat a certa altura i adossat a la paret de la cuina, per a tenir-hi escudelles, plats, olles i altres atuells.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada