ASSAONAR
Novament trec una paraula molt específica que replega diferents significats segons el camp del que es tracte. Repassem-los:
Assaonar té a veure amb l’acció de madurar tant alhora de posar (alguna cosa) en saó, en el punt que ha de tindre, fer madurar, o en el cas d’agafar, alguna cosa, el punt que ha de tindre, madurar.
- Perquè estiga com cal, la fruita s'ha d'assaonar en l'arbre.
En gastronomia la podem usar en compte de salar, amanir o adobar per a fer gustós (el menjar) per mitjà d'ingredients culinaris. Posar espècies o altres substàncies a un menjar perquè tingui més gust o el gust desitjat:
També s’utilitza en diferents oficis com els de:
ADOBADOR DE PELLS. Per a realitzar les operacions d'adob i d'acabament (de les pells i dels cuiros). Preparar la pell d'un animal perquè no es podreixi i se'n puguin fer sabates, cinturons, bosses, guants, etc. Activitat que ha estat durant la existència de la fàbrica Segarra en la secció de curtits, activitat que continua en algunes empreses de la Vall.
- Assaonar pells, cuirs.
FORNER. Per a fènyer, pastar (la farina) per fer el pa.
De fet teníem el pa assaonat. Pa molt pastat i amb la pasta molt dura.
LLAURADOR. Per a posar (la terra, un camp) en saó. Tractar la terra o un camp amb substàncies nutrients per millorar-ne la qualitat i facilitar el creixement de les plantes. Sent l’aigua l’element primordial per mantenir la humitat necessària.
- Amb la pluja caiguda, el camp ha quedat ben assaonat.
Per últim la fem servir quan intentem corregir o ablanir (a algú) usant la força, generalment a base de cops.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada