dimecres, 5 de febrer del 2020

LA PARLA DE LA VALL

ENFADÓS-OSA
Que enutja o molesta.
En escoltar aquesta paraula ens ve a la memòria, almenys els que tenim una certa edat 
LA CANÇÓ DE L’ENFADÓS o més ben dit EL CONTE DE L’ENFADÓS.
Em sembla que actualment només els vells sabem què era això de "la cançó de l'enfadós" o "la cançó enfadosa" perquè feia enfadar. Se'n deia cançó perquè no s'acabava mai, no pas perquè es cantés, ja que més bé era parlada, d’aquí que es conegui també com “el conte de l’enfadós”. 
Encara ara, quan algú hi està gaire a fer una cosa, diem que és "un cançoner". I se'n deia "enfadosa" . Tohom sap, però, que en castellà se'n diu "el cuento de nunca acabar" i que no podem pas traduir dient "el conte de mai acabar", si no que cal dir "la cançó enfadosa" o "la cançó de l'enfadós".

La cosa anava així: el xiquet o la xiqueta es posaven al costat de l'àvia, que estava asseguda, cosint. Li demanava que li expliqués un conte i l'àvia que, en aquell moment, no en tenia gaires ganes, proposava:
- Vols que et conte el conte de l’enfadós? 
I el xiquet deia:
- Sí.
Llavors l'àvia feia: 
- Jo no t'he dit "sí" sinó si vols que et conte el conte de l’enfadós?
I el xiquet:
No.—
Jo no et dic no, et dic si vols que et conte el conte de l'enfadós»...,
 i així van seguint fins que l'interpel•lat s'impacienta o es posa a riure veient l'engany, i es deixa anar el joc.
La meva mare, quan escoltava determinades cançons, d'aquestes que esdevenen una mena de sonsònia, sempre els feia la mateixa crítica, sembla la cançó de l'enfadós. 
Avui la cançó de l'enfadós ha amarat el nostre present. Les cançons que es canten són ben sovint dignes de ser titllades d'enfadoses però també un gran nombre de discursos, polítics o del que sigui, resulten recurrents i semblen destinats a allargar les narracions d'una rondalla sense final previsible. En tot plegat hi cauen també tants tertulians que repeteixen cançons enfadoses sobre futurs possibles o impossibles, sonsònies que no són res més que especulacions car ningú no sap com pot anar res del que ha de venir.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada