dimarts, 11 de febrer del 2020

EL BAGUL DE LES PARAULES OBLIDADES

LLUMÍ.- Més conegut com a misto. Tigeta curta de fusta, de cera o d'altra matèria combustible, que porta en un dels seus extrems un poc de mixtura inflamable pel fregadís.
Un llumí consta d'un cap i un palet. Per mantenir viva la flama, aquest últim està tractat amb cera o parafina calenta, excepte en la seva part anterior, que conté una substància incombustible. En aquest tram del palet es fabrica el cap.
En els llumins convencionals conté bàsicament sofre o resina de trementina, que alimenta la flama inicial; clorat de potassi, que subministra l'oxigen per a la combustió; i trisulfur de fòsfor, que crema a baixa temperatura.
La fricció del cap amb la tira de paper de vidre o una altra substància rugosa provoca un increment de temperatura que fa que cremi el trisulfur de fòsfor.
Ens venien dins d’unes caixetes. En la seva llarga existència, tant les caixes com el seu contingut van anar evolucionant amb el pas dels anys. La mida de les caixes anava en funció del tipus de llumins que contenien i es seleccionaven per mitjà de nombres. Així, per exemple, en els seus començaments, havia caixes que contenien '100 llumins número 3', mentre La Fosforera Espanyola oferia '40 Llumins número 2 'i les petites carteretes, generalment usades per promocionar productes i marques comercials, solien contenir 20 o 40 llumins planes.
La preocupació dels fabricants de mistos per l'accentuada perillositat del primer component dels seus productes, el fòsfor, va fer que el seu ús s'anés reduint fins a aconseguir unes llumins pràcticament inofensives. Igualment que el raspador en què es fregaven els llumins per la seva encesa, van passar d'ocupar pràcticament el revers de les primeres caixes a situar-se en un lateral, reduint la superfície de raspat i fent desaparèixer l'aparença de vidre dels primers raspadors.
Van passar els anys i l'ús de les llumins ha quedat relegat a alguns fumadors nostàlgics i poc més, ja que el gas en els encenedors, la llum elèctrica i les cuines i calefaccions accionades per electricitat van acabar amb l'imperi de les petites llumins.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada