dimarts, 15 de desembre del 2020

LA PARLA DE LA VALL

MORRAL 
Hauré escoltat vegades aquesta paraula a la meua avia. 
Expressions com “Eres un morral” o “aquest xiquet és un morral”. estan pràcticament en desús i ocasionalment podem escoltar-la pronunciar a alguna persona amb prou edat. Amb ella s'està tractant dir que algú és una mala persona, no es comporta com cal, va mal vestida i fins i tot que és ignorant i grossera. Concretament la meua avia m’ho deia m’havia portat malament o havia fet alguna mala passada. 
D'on prové l'expressió Eres un morral per insultar a algú? 
El “morral” a què feia referència l'expressió és el terme amb el qual es coneixia al sac en el qual era introduït el pinso que se li donava de menjar a alguns animals, el qual portaven, comunament, penjant dels seus caps. 
També era el vocable per denominar una espècie de sarró de tela, de filat o de pell, que els pastors, caçadors, soldats o vianants porten penjat per l'espatlla per a portar-hi queviures, caça, instruments, etc. 
Però la casualitat va fer que aquest també fos el cognom d'un personatge que es va fer immensament popular a principis de segle XX i, sobretot, fora assenyalat durant moltíssim temps (per part de la societat) com l'arquetip de indesitjable, criminal i canalla. 
Es tracta de Mateu Morral, un jove anarquista (nascut a Sabadell, Barcelona) qui el 31 de maig de 1906 va tractar d'assassinar el rei Alfons XIII ja Victòria Eugènia de Battenberg el mateix dia que van contraure matrimoni, quan aquests es dirigien a una carrossa fins el Palau Reial (de Madrid) i, des d'un balcó del carrer Major, els va llançar un ram de flors que ocultava una bomba. El monarca i la seva dona van sortir il·lesos de l'intent de regicidi i el terrorista, encara que va aconseguir fugir, va ser atrapat l'endemà passat prop de Torrejón de Ardoz (la versió oficial va dir que es va suïcidar i les investigacions recents indiquen que va ser assassinat per les forces de l'ordre ). 
Per tal motiu, el cognom “Morral” va quedar també vinculat, pejorativament, per referir-se a les persones amb males intencions i fins i tot, hi va haver un temps en què alguns progenitors o avis, tal com he explicat en el primer paràgraf, deien 'sarró 'a un nen quan aquest es portava malament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada