dilluns, 16 de març del 2020

LA PARLA DE LA VALL

LLESCA
La paraula "llesca" fa referència a una porció prima que es trau d'alguna cosa, especialment de pa, tallant-la de banda a banda. Per extensió, també es pot aplicar a tallades o rodanxes d'altres aliments, o fins i tot a la corfa de la surera.
- Una llesca de pa amb oli i tomata
- Una llesca de meló


Amb esta mateixa paraula també s'ha creat la locució:
Llesca o llesqueta en ou, per a designar un dolç d'origen molt antic. Segurament, va nàixer amb la idea d'aprofitar el pa dur. Per a fer-lo mengívol es remulla en llet i s'arrebossa després en ou i es fregeix en una paella amb oli abundant. S'endolceix amb sucre o mel, i a vegades s'aromatitza també amb canella. És molt típic consumir-ho tradicionalment durant les festes de Setmana Santa i Pasqua.
En castellà aquest dolç és conegut amb el nom de «torrija».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada