dissabte, 21 de març del 2020

EL BAGUL DE LES PARAULES OBLIDADES

BARRET
En sentir parlat del barret a la gent que no sigui de La Vall els vindrà al cap la peça de roba o d'altra matèria, sense o amb ventalla, que s'adapta al cap per cobrir-lo.
 
Sense ventalla
Amb ventalla
Però els vallers i valleres pensem en eixe menjar típic del temps dels nostres avis i que ara si vols provar-ho tens que conèixer algú que el sàpiga fer i a més a més et convide. Pertany per tant a la gastronomia tradicional del nostre poble.

BARRET.- És un pastisset de tomata o verdures com a base; però amb altres ingredients, en el que destaca l’abadejo. La seva diferència sobre els pastissets actuals és que són mes grans que els que podem trobar ara als forns o pastisseries.


Cadascú conservareu un record diferent sobre aquest menjar. Jo manifeste el meu. La meva infantesa ha estat vinculada al voltant de l’església de l’Assumpció.  Molts eren els forns que hi podies trobar en pocs metres a la redona; però per a mi, si algú destacava sobre els altres alhora de fer els barrets, aquest no era un altre que el forn de Teresín “La Morra”, tota una especialista en l’elaboració dels barret. I com no, les rosquilletes.
El seu origen no ho he pogut esbrinar; però per la forma del barret militar podria ser. L’altra cosa que se m'acut és que fora el diminutiu de barra; però en aquest cas al ser barra femení deuria ser “barreta”
L’única referència que trobe és acudir als malnoms del nostre poble on trobem dos identificatius que fan referència al barret:
Barret (la seva dona li va fer una gorra valenciana ("barret d'arborços") i per extemporani del abillament se li va quedar el sobrenom)
Barrets (perquè sols volia menjar barrets dolç típic del poble)
Sigui el que sigui, el millor es que gaudim d’aquest menjar i la millor manera és donar a conèixer la seva recepta, que intenteu fer-la i que vos caiga la baba assaborint-los.
Com a exemple de recepta he escollit la dels barrets de verdura, que ha penjat en el Facebook, Tere Herrero Fas i que li ha ensenyat la seva mare política, Teresa Palasí de 102 anys.

Tere Herrero Fas
Ingredients:
½ kg. d’abaetjo esmicolat salat (12 h. a remulla).
1 kg. de ceba dolça.
1 kg. de bleda blanca.
1 kg. de tomata de pera.
1 manollet de julivert.
100 gr. De pinyons
Massa: 1 kg. de farina (posar la que admeti), 1 got d'oli d’oliva verge extra, 2 gots d’aigua, una mica sal i, quan deixem de pastar, la massa (no es ha d'enganxar en les mans), s'afegeix el llevat. 
Elaboració:
Fer un sofregit posant primer la ceba, a continuació afegir la bleda, arreglo seguit la tomata i després l’abaetjo cru i per últim el julivert.
La massa es pasta i es diposita reposant en un recipient fins que puge.
Una vegada amanida s'estén una mica de massa sobre un paper vegetal i s'aixafa ben fina de forma rodona.
S'escorre bé el sofregit per treure-li una mica d'oli i es diposita damunt la pasta cobrint la meitat i l’altra meitat es dobla i es tapa. Amb el tenedor es marca la vora i es punxa per dalt per a que no rebente.
Pintar-los amb ou.
Enfornar a 180º

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada