ROSEGÓ
En sentir parlar del rosegó de seguida ens ve al cap un tros de pa i així és; però cal fer dues diferencies alhora de referir-nos a d’ell:
Ho diem d’un tros de pa dur i sec.
- Vull fer una sopa amb els rosegons d'ahir.
Però també ho diem del tros de pa que es deixa sense menjar després d'haver-lo començat.
- Acaba't aquest rosegó, no el deixis a taula.
I com que el pa és tan necessari i sobre tot en l’època de la fam, sentim dir allò de:
• De quin pa fas rosegons¡ (No saps el valor d’això que menysprees)
Però com altres moltes paraules, tenim el significat figurat quan ho diem de una persona que parla molt i confusament. I així solem dir:
• Fer rosegons (Desdenyar. Manifestar ostensiblement desaprovació o refús)
No devem deixar passar d’anomenar els típic dolços:
ELS ROSEGONS, fets de pasta seca molt pareguts als carquinyolis. Tenen la forma d'una llesca de pasta dura trencada en trossos i amb miques d'ametlla dins.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada