diumenge, 14 de març del 2021

EXPRESSIONS DE LA NOSTRA PARLA

TINDRE BUTLLA

Estem en període de Quaresma. Té una durada de set setmanes, comprés entre l’endemà de l’enterrament del Carnestoltes, el Dimecres de Cendra, i es perllonga fins al fosquet del Dijous Sant, just abans de la missa In Coena Domini. (llatí: en el sopar del Senyor), durant el qual l’Església Catòlica té ordenats dejunis i abstinències en memòria dels quaranta dies que Jesucrist va dejunar en el desert.

No es podia menjar carn ni brou de carn durant els 40 dies de la Quaresma ni durant tots els divendres de l'any perquè desobeir era pecat mortal. Però si tu treies la Butlla de carn, quedaves exempt d'aquesta prohibició, amb excepció del Dimecres de Cendra i el Divendres Sant.Aquest pagament de la Butlla va ser abolit el 1966 per Pau VI després del Concili Vaticà II, canviant les normes d'abstinència a tal com les coneixem avui dia.

 D’aquell privilegi, que només se’l podia permetre els més rics va quedar l’expressió:

·        Tindre butlla per indicar que una persona té amples facultats per obrar, sense miratge al prejudici que s'ocasiona als altres. Gaudir dels privilegis o tracte preferent. Fer la seva voluntat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada