dimarts, 9 de juny de 2015

REFRANYS DEL CAMP (Els animals 2)

REFRANYS, DITES I EXPRESSIONS 
DEL TREBALL DEL CAMP
ELS ANIMALS


OVÍ
Bestiar de llana.

Anyell/Xai
Cria de l'ovella que no passa d'un any


Corder
Anyell; el fill de l'ovella durant els primers mesos de nat.

Mardà/Marrà
Mascle de l'ovella destinat a la procreació.

Moltó (Ovis aries)
Mamífer remugant oví, mascle, amb grans banyes estriats i enrotllats en espiral i cos cobert de llana espessa.

Ovella (Ovis aries)
Animal mamífer remugant femella del moltó que té el cos cobert de llana; és domèstic i es cria per la seva carn, la seva llet i la seva llana.

CABRUM
Bestiar compost de cabres.

Cabra/Boc (Capra hircus L)
Cabra:Mamífer remugant domèstic de pèl fort i aspre, cua curta i, generalment, amb banyes corbades cap enrere i un floc de cabells a la barbeta; és molt àgil i s'enfila amb facilitat per terrenys escarpats.
Boc: Mascle de la cabra.

Cabrit/Xoto
Cabrit: Nadó de la cabra des que neix fins que el desmamen.
Xoto: Mascle de cabrum de pocs mesos d'edat, fins que té un any.

PORCÍ
Pertanyent o relatiu al porc.

Porc/Bacó/Marrà (Sus scrofa)
Mamífer ungulat domèstic, que té el cos gros, la pell dura, de color blanc o negrós, coberta de cerres, el morro llarg i mòbil, les orelles grans i tombades, les potes de davant molt curtes, i la coa curta i prima. Es cria per a l'aprofitament de la seva carn, que és molt saborosa.

Porcell
Porc mascle o femella des que neix fins que el desmamen o fins que és mig fet.

AVIRAM
Animals de ploma casolans.

Ànec  (Anas platyrhynchos var.domestica) 
Au aquàtica de bec ample i aplanat, coll curt i potes curtes els dits estan units per una membrana que els permet nedar.

Oca (Anser anser)
Au amb el bec de color taronja, gairebé negre a la punta, amb el pit i el ventre grocs, el cap i el coll de color gris fosc i la resta del cos gris amb ratlles marrons; les oques viuen en llocs pantanosos però també es crien en corrals com animals de granja


Colom (Columba livia domestica)
Ocell de la família de les colúmbides. Té el cap, clatell i pit de color gris pissarra amb llustre verd-porpra sobre cap i ventre gris pàl·lid. Ales grises amb dues barres negres i rabadilla blanca que es fa gris pissarra cap a la cua i les puntes són blanques. Els espècimens adults mesuren entre 34 i 38 cm i pesen entre 340 i 480 g.

Gall/Pollastre/Capó (Gallus domesticus)
Gall: Au domèstica de corral, de grandària mitjana i vol curt, de bec petit, plomatge lluent i abundant, i amb una cresta vermella sobre el cap.
Pollastre: Gall jove, des que comença a tenir cresta fins que és capaç de criar.
Capó: Pollastre que es castra quan és petit i que s'acarnissa per menjar-lo.

Gallina/Polla/Lloca (Gallus domesticus)
Gallina: Femella del gall, que es distingeix del mascle per ser de menor grandària, tenir la cresta més curta i no tenir esperons.
Polla: Gallina jove, que encara no ha començat a pondre.
Lloca: Gallina que està covant els ous o que cuida els seus pollastres nounats.

Pollet
Cria d'una au, especialment de la gallina.

ÀPIDS
Família d'insectes himenòpters aculeados les femelles estan proveïdes d'un agulló retràctil relacionat amb una glàndula verinosa, a la qual pertany l'abella comuna.

Abella (Apis mellifica)
Invertebrat del tall artròpodes, classe insectes; posseeix el cos marró fosc i pilós, amb dos parells d'ales transparents i, en les femelles, un agulló en l'extrem de l'abdomen; s'alimenta de pol·len i nèctar; hi ha espècies que viuen en ruscs en comunitat i altres solitàries; produeix la cera i la mel.

ALTRES

Conill-a (Lepus cuniculus L)
Mamífer rosegador d'orelles llargues, cua curta i pèl espès, amb les potes del darrere més llargues que les davanteres que li permeten desplaçar donant salts; s'alimenta de vegetals.

Gos-sa (Canis familiaris)
Mamífer carnívor de la família dels cànids, domèstic, amb quatre potes, un olfacte molt fi i de gran diversitat de mides, formes i pelatges, que serveix a l'ésser humà com a animal de companyia, tenir cura del ramat o per caçar.
Tothom pot comprar un gos , però no tothom pot aconseguir que aquest mogui la cua

Cap comentari:

Publica un comentari