EL REFRANYER DEL CAMP
· A Santa Àgueda, planta l'alfàbega (5 febrer)
Dia dalt dia baix, a començ de febrer s’ha de plantar.
Era tradició que les dones es posessin alfàbrega seca (i les seves llavors) als pits i entre els cabells, perquè aquesta planta, diuen, crida l’amor i atreu els casadors.
Segons el refrany, aquest era el millor moment per sembrar les llavors d'aquesta planta:
• Per Santa Àgueda planta l’alfàbrega; dama espavilada, ja la té sembrada; dama garrida, ja la té sortida, i la galana, trasplantada.
Avui santa Àgueda és invocada per les dones per demanar-los protecció davant els maltractaments i també perquè les protegeixi del càncer de pit, una de les pestes de la societat contemporània. Curiosament, la diada de santa Àgueda s'escau en el període de màxima fructificació natural de tres dels anticancerígens naturals més reconeguts: la col, el bròquil i la coliflor.
· Neu per Santa Àgueda, al camp agrada (5 febrer)
La neu humiteja la terra i és molt beneficiosa per a la vegetació
· Per Santa Àgueda, la ceba sembrada ni que sigui dins la gelada o
· Si vols tenir un bon tomacar, per Santa Àgata l'has de sembrar.
En l’horta es continua la sembra i plantada de cebes, cols, enciams, escaroles, bròquils, julivert, alls, pèsols, faves tardanes, pastanagues, tomates i raves. Però cal tenir en compte la lluna nova de febrer.
EXPRESSIONS DEL CAMP
· Segar-li l’herba sota els peus (a algú)
Interferir en les accions d’algú per tal d’ocupar el seu lloc o aprofitar-se de les circumstàncies en benefici propi. Impedir a algú d’assolir allò que pretenia, posar-li obstacles en el camí emprès, etc.
- L’han proposat per Degà de la Facultat, però algú li vol segar l’herba sota els peus.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada