dilluns, 18 de gener del 2016

REFRANYS DE GENER

Gener:
És el primer mes de l'any del calendari gregorià amb 31 dies. Té el seu origen de la paraula en llatí "Januarius" ("January" en anglès) que al seu torn deriva del nom del déu romà "Janus" el qual era representat com un home amb dues cares, una endavant i una altra enrere, mirant a l'Est i l'Oest (per on surt i es posa el sol), qualitat que li permetia veure el futur i el passat. "Jano" era considerat el déu de tot el que sortia i entrava així també com del que començava i acabava. Per aquesta raó el primer mes es diu gener, perquè és el mes que acomiada a l'anterior i el que dóna començament a un nou any.
No sempre el calendari ha estat com el coneixem actualment, ni el mes de gener, o el dia 1, han estat els primers de l'any, sinó que ha sofert al llarg de la història diversos canvis, alguns capritxosos i altres intentant unificar les dates. El nostre calendari actual es diu "Calendari Gregorià" i actualment és l'utilitzat de manera oficial a gairebé tothom. El seu nom li ve del seu creador el papa Gregori XIII, que va canviar l'any 1582 l'anterior anomenat "Calendari Juliano", utilitzat des que Juli Cèsar el s'instaurés al any 46 a. C.
Gener era l'onzè mes en l'antic calendari romà però en el segle I abans de Crist, amb la reforma de Juli Cèsar, va passar a ser el primer. Com t'hem explicat gener no sempre ha estat el primer mes de l'any, així en el primitiu any dels romans començava amb Martius, dedicat al déu Mart, que va passar a ser març.
A principis del segle XVI, els regnes europeus van començar a establir l'1 de gener com el primer dia de l'any, però no tots els països començaven l'any el mateix dia, existint països que no ho van fer així. Per exemple el Regne Unit i les seves colònies van mantenir el 25 de març com a primer dia de l'any fins a l'any 1752. Rússia tampoc començava l'any nou l'1 de gener, si no el 1 de març fins al segle XV i l'1 de setembre fins a l'any 1700, quan el tsar Pere I va canviar la data de la festa per l'1 de gener.
Al gener, a més de començar l'any, hi ha algunes dates importants com són el 6 de gener, en la litúrgia catòlica se celebra la Epifania, també coneguda com el dia dels Reis Mags.
Entre les persones que van néixer un mes de gener, es troben: Benjamí Franklin, científic i inventor del parallamps; Martin Luther King premi nobel de la pau i Wolfgang Amadeus Mozart, considerat com un dels músics més influents i destacats de la història. Però també van morir en aquest mes personatges importants com Agatha Christie, escriptora especialitzada en històries policíaques i de misteri o Mahatma Gandhi, pacifista, intel·lectual, advocat i polític indi que va ser assassinat el 30 de gener i en commemoració de la seva mort se celebra el Dia Escolar de la No Violència i la Pau.
Refranys
A darrers de gener una hora hi es, i, si es compta bé, una i mitja també
A despit del gener, floreix l'ametller (Floreix puntualment, encara que a continuació gele i creme la flor)
A finals de novembre, replegaràs la teua oliva sempre (O en desembre, o en gener, segons la seua maduració)
A gener, la palla en el paller (L’aliment hivernal del bestiar ha d’estar guardat abans de l’arribada de les pluges i les neus)
A la novena de Sant Antoni, lo que no hi vindrà, no tindrà oli. ( 17 gener)
A mig gener, cada gallina al joquer 
A mig gener, lloga jornaler (Qui té algun interés és qui s’ha de menejar)
A qui no duga capa pel gener, no li deixes cap diner (Qui no té el mínim imprescindible per a sobreviure no és gens probable que ens torne mai el préstec)
A sant Anton, la neu ja té cames (17 gener)
A sant Anton, un pas de bou (17 gener)
A Sant Antoni de gener, Carnestoltes hem de fer (17 gener) (Es refereix al fet que s'ha de gaudir quan es pot)
A Sant Antoni la perdiu busca matrimoni (17 gener) (És quan aprofiten els caçadors per caçar-la col·locant el perdigot en una gàbia perquè les atrega amb el seu cant)
A Sant Sebastià mitja hora de matí i mitja de vesprà (20 gener) (El temps de llum diürna s’allarga respecte a la nit)
A Sant Vicent, se'n van les gelades i vénen els vents (22 gener) (Febrer és el mes més fred de l’any, mentre que març sol ser ventós)
A Santa Agnés, una hora més (21 gener) (La llum diürna s’ha allargat des del solstici d’hivern)

A Santa Llúcia un pas de puça, a Nadal un pas de pardal, als Reis bèstia qui no ho coneix. (Al gener, la durada del dia ja ha crescut una miqueta respecte a Nadal)
A Santa Llúcia un pas de puça, a Nadal un pas de pardal, als Reis bobo és qui no ho coneix, a Sant Antoni un pas de dimoni, a Santa Agnés una hora més (Al gener, la durada del dia ja ha crescut una miqueta respecte a Nadal)
Ah gener, gener, no m'has mort cap ovella ni l'esqueller! La llum pegava a XALOC, el MIGJORN qui tronava, el LLEBEIG que n'estava a punt de toc i retoc i la TRAMUNTANA hi dava d'aigua amb un carbassot (És un agraïment del pastor)
Ah gener, generot, que m’has mort les ovelles i l’esquellot [L’esqueller o esquellot és el mascle que duu l’esquella, que és la referència sonora per tal que el ramat no es disperse per la muntanya] (És un lament del pastor) Aigua de gener mata l'usurer (Fa que les collites siguen abundoses i que ningú no haja d’emprar diners per necessitat)
Aigua de gener prenya l’oliver (La pluja d’aquesta època fa engrossir i fructificar les oliveres i altres arbres)
Aigua de gener, barba d'or al pagès (Fa que les collites siguen abundoses i que ningú no haja d’emprar diners per necessitat)
Aigua de gener, cada gota val un diner (Les pluges del gener assaonen els bancals tot fent-los productius. I, a més, alimenten les fonts)
Aigua de gener, millor que la de febrer (És preferible que ploga abans que no després, perquè les plogudes del febrer solen perjudicar la floració dels ametlers)
Aigua de gener, omple botes [o gerres] i graner (Fa referència a la influència que té la pluja durant aquest mes per tirar endavant els sembrat de la vinya i el blat)
Aigua de gener, omple botes [o gerres] i graner, i la pica d'oli també (Fa referència a la influència que té la pluja durant aquest mes per tirar endavant els sembrat de la vinya i les oliveres)
Aigua de gener, per tot el camp va bé (Les pluges del gener assaonen els bancals tot fent-los productius. I, a més, alimenten les fonts)
Aigua de gener, poc blat al graner (Morella)
Aigua de gener, sempre fa bé (Les pluges del gener assaonen els bancals tot fent-los productius. I, a més, alimenten les fonts)
Aigua de gener, tot l'any va bé (Les pluges del gener assaonen els bancals tot fent-los productius. I, a més, alimenten les fonts)
Al desembre i al gener, busca sempre un bon recer
Al febrer, busca tu el jornaler, que ell et va buscar al gener (Qui té algun interés és qui s’ha de menejar)
Al gener cada ovella amb el seu corder (Significa que els mesos de gener solen ser els de la cria dels anyells)
Al gener tanca la porta i encén el braser (Un bon consell per a combatre el fred)
Al gener [o al febrer], cada ovella al seu corder; si no a la tripa, al braguer (Significa que els mesos de gener i febrer solen ser els de la cria dels anyells)
Al gener, els ous a cap diner (Moltes espècies d’aus de corral ponen abundosament en aquest mes)
Al gener, hi perd el metge i hi guanya el fosser
Al gener, l'oli és a l'oliver
Al mes de gener, s'empeny l'oliver, pel febrer el jornal té
Als Reis bèstia qui no ho coneix ( 6 gener)
Als Reis, el dia creix (6 gener) (Es diu perquè per aquesta festivitat el dia va allargant)
Amb neu de gener, cap any és groller
Amoretes pel gener, per Pasqua muller i per Nadal bolquer (L’enamorament porta a la boda i al naixement de fills)
Anar [o rodar[] més solt que el porquet de Sant Antoni. ( 17 gener) [Tenir completa llibertat]
Any acabat, porc engreixat (Tota la inversió feta al llarg de l’any està a punt per a la matança el dia de Sant Antoni, al gener)
Cada boira de gener una pluja pel maig sol ser (La boira humiteja la terra tan beneficiosament que és comparable a la pluja més apreciable, la de maig)
Cada dia que passa de gener, perd un all l'aller (Si no has plantat s'està passant el temps)
Calent desembre, calent gener, fred segur per febrer (Ací, calor s’ha d’interpretar com poc fred)
Cava pel gener i hauràs d'engrandir el graner
Clara lluna és la de l'agost, però la del gener és millor (L’atmosfera és diàfana d’hivern, mentre que d’estiu conté evaporació)
Col de gener, bona com el corder (Resulta tan apetitosa com la carn més saborosa)
Com més fred és el gener, més suc dóna el taronger
Com sol de gener, que així que surt ja es pon
Cuc de gener, ompli el graner (Ho diuen en la creença que els cucs del blat, sobretot els cucs d'arrel, en certes condicions són favorables a la creixença del cereal)
Darrer dia de gener una hora més ja té; qui la vulgui ben comptar hora i mitja hi trobarà
Darrera el novembre nuvolós, ve el gener polsós [o plujós} (Són versions contradictòries però coincidents en el fet que el gener sol ser improductiu i desagradable)
De gener a gener el diner és del banquer
De gener, ni ovella ni corder (En el ple del fred, els animals no crien)
De l'aigua de gener ni una gota se'n fa malbé (Les pluges del gener assaonen els bancals tot fent-los productius. I, a més, alimenten les fonts)
De l'octubre al gener, la llagosta no val res (En època de cria, s’amaga i no es deixa pescar)
De l'octubre al gener, no hi ha llagosta ni per cap diner (En època de cria, s’amaga i no es deixa pescar)
De la flor de gener per les abelles va bé (Quan hi ha abundància de flors en temps de precarietat alimentària, les abelles es poden nodrir i fer bona producció de mel)
De la flor de gener se'n fa el meler (Quan hi ha abundància de flors en temps de precarietat alimentària, les abelles es poden nodrir i fer bona producció de mel)
De la flor de gener, ningú no omple el graner [o paner] (Vol dir que si l'ametller floreix massa primerenc, la flor cau i no fa fruit)
De la lluna de gener, el cinqué dia veuràs quin any tindràs (És un indicador de l’oratge que ha de fer)
De les tronades de gener, res de bo en ve
De llunes la del gener i la d'agost també (Els plenilunis dels dos mesos solen ser molt bells perquè és quan més pròxima a la Terra i més gran es veu la Lluna)
De Nadal a Sant Anton, festes són (17 gener) (Quan hi ha ganes de divertir-se, poc importa quin siga el motiu)
De Nadal a Sant Antoni no vagis a l'Aragó. ( 17 gener)
De Nadal a Sant Julià, tretze dies hi ha (25 desembre) (8 gener) (Ja podeu fer el càlcul)
De Sant Tomàs a Sant Anton temps de Nadal som. ( 21 desembre) (17 gener)
De Tots Sants a Nadal, l'hivern formal (En cara que el fred siga més suau que el de gener i febrer, en un any normal ha de començar el fred l’1 de novembre)
Del gener el pagès no en treu res
Dels amors sempre el primer, i de llunes, la del gener (El primer amor sol ser el més bonic de la vida perquè és un sentiment nou i pur; i la lluna de gener, la més gran i diàfana perquè l’atmosfera és límpida)
Dels amors, sempre el darrer, i de llunes, la de gener (L’últim amor sol ser el definitiu, en comparança amb la lluna de gener, que és la més bonica de tot l’any durant la setmana en què fa el ple)
Dels porrats de gener, Sant Antoni és el primer. ( 17 gener)
Des de Sant Anton, una hora més de sol (17 de gener)
Desembre i gener calent, febrer dolent.
Desembre molt fred, bon gener i millor esplet
Desembre mullat, gener ben gelat (Si, a més de fer fred, ha plogut, hi haurà també humitat, amb què augmentarà la sensació tèrmica de gelor)
Desembre que fred no plany, bon gener i millor any
Desembre tremolant, bon gener i millor any (Si pel desembre no fa fred, és que l’hivern ve retardat i les pluges, també)
Desembre xopat, i gener ben gelat
Desembre, gener i febrer, senyora, estic per vostè (Són mesos de fred i obscuritat en els que se sol eixir poc de casa, sobretot qui treballa al camp)
Després de gener poda l'arbre fruiter (És el moment en què els arbres dormen i la saba està inactiva, i si es fa quan no hi ha lluna visible, la llenya no es corca)
Després d’un desembre boirós vindrà un gener polsós (Les boires no mullen la terra, la qual roman seca)
Déu ens guardi de pols de gener i de fang de juliol (Quan el clima habitual es veu alterat, tota la producció del camp en pateix les conseqüències)
Dia dels Reis (El 6 de gener, en què es commemora l'adoració de Jesús pels Reis d'Orient)
Dins gener, ja floreix l'ametller (Sol florir cap al final del gener o al començ del febrer, i és indicatiu de si el fred va avançat o endarrerit)
Du el gener aferrat
El bon ametller floreix pel gener (Sol florir cap al final del gener o al començ del febrer, i és indicatiu de si el fred va avançat o endarrerit)
El bon favar per Tots Sants s'ha de sembrar, i pel gener s'ha de cavar (Cert)
El bon formatge, vol fred de gener (Això es diu potser perquè el fred el conserva millor)
El bon gener, eixut i gelater (Així és en un any normal)
El bon gener, fresc i sec (Així és en un any normal)
El bon vinyater poda en gener i cava en febrer (Ja sabeu quan s’ha de fer)
El desembre és l'avi de l'any, i el gener l'hereu.
El dia de Reis a migdia es veuen els estels. (6 de gener)
El dia de Reis, parlen els estels. (6 de gener)
El dia no es mou fins a Ninou. (1 gener)
El febrer ja és jornaler (Ja hi ha feines a fer al camp que al gener no es podien fer per pluges o neu)
El febrer trau flor l’ametller (En gener i febrer va florint aquest arbre per les valls)
El fred pel desembre es fica dins, pel gener s'hi asseu i pel febrer va amb la pala al coll i el treu.
El gener diu al febrer: jo he plogut molt; tu plou també
El gener és dormiler (Fa molta peresa deixar el llit a causa del fred i la foscor regnants)
El gener és el mes dels gats (Quan més fred fa a l’hivern, més festegen els gats per carrers i teulades amb marrameus noctàmbuls)
El gener és el més vertader, perquè és el primer
El gener és el mes vertader, si no és ventoler
El gener és el primer de tots i el més cavaller
El gener és l'hereu de l'any i el desembre l'avi. I si el gener no neixia, l'any no s'acabaria
El gener és la clau de l'any (L’oratge de gener és decisiu per al procés de creixement de les plantes i les futures collites)
El gener és un bon cavaller
El gener fa el pont, i el febrer el romp
El gener festes té per triar, els Reis, sant Antoni i sant Sebastià. (6 de gener) (17 gener) (20 gener)
El gener muda el darrer ametller
El gener obre i tanca el graner (La pluja o la sequedat d'aquest mes és clau per a la futura collita cerealista)
El gener porta els socs i el febrer els crema tots
El gener serè tot l'any fa anar bé
El gener treu el greix del corder, el febrer el despulla i el març se'n porta la culpa
El gener treu la sal, el febrer se la xucla i el març s'emporta la culpa
El gener, de cap o de cua té
El gener, és el primer
El gener, serè i gelador
El girar de gener fa l'home cavaller
El llebrer, prova’l pel gener. (El gos reputat caçador s’ha de provar en les condicions més difícils, com la maquinària, perquè si ha de fallar, convé saber-ho de seguida)
El mal any entra nedant (Les pluges constants al gener auguren poca o mala producció agrària, ja que podriran arrels, tombaran marges, aigualiran l’oli, tombaran les flors dels ametlers...)
El mes de gener és bon mes si els blats són verds
El mes de gener és malfeiner (En ple fred hivernal abelleix ben poc treballar al camp, i inclús els animals depredadors passen més temps al cau o al niu que caçant)
El mes de gener és un bon cavaller si no és ventoler 
El mes de gener, la clau del graner és (La pluja o la sequedat d'aquest mes és la clau per a la futura collita cerealista)
El millor femer, el de la lluna [nova] del gener
El pardal, pel gener ermità i pel juliol a robar (Manifesta que el fred ambient fa retirar-se a tothom a casa, mentre que la calor invita a eixir de casa i a menjar del que hi ha, que és molt)
El pollastre de gener, per Sant Joan ens el menjarem (24 de juny) (En sis mesos, ja haurà crescut suficientment)
El pollet de gener puja amb són pare al galliner (Les cries no tenen cap altra distracció mentre romanen dins el galliner, ja que fora fa massa fred per a elles)
El pollet de gener, pel juny [o per Sant Joan] me'l menjaré. ( 24 juny )
El que rega en gener, ni ompli la taleca ni fa paller
El salmó del gener, pel rei el primer. (6 de gener) (La pesca del salmó s’inicia pel gener, i els primers exemplars capturats solen ser els més grossos)
El sol de gener emmascara més que un carboner
El sol del desembre i del gener porta gelades pel febrer.
El vent de gener porta l'oliva a l'oliver (El vent carregat d’humitat alimenta la terra i les arrels dels arbres)
El vent de sant Maties, dura quaranta dies (30 gener) (Un poc exageradament, així sol ser)
Els bons dies de gener, enganyen l'home pel febrer
Els polls de gener van amb la lloca al galliner; els polls de Sant Joan tots acaben al femer. ( 24 juny )
Els qui naixen la setmana dels barbuts, són molt peluts. (6 de gener)
Els Reis d'Orient porten coses a tota la gent. (6 de gener)
Els Reis mullats, l'ordi pels terrats. (6 de gener)
Els Sants del gener porten capa i barret (Fa tant fred que fins les imatges s’abriguen, o almenys els artistes els representen així)
En febrer, ja té flor l'ametller (Sol florir cap al final del gener o al començ del febrer, i és indicatiu de si el fred va avançat o endarrerit)
En gener i febrer, no hi ha cap gos coniller (Fa tant fred que a ningú, ni persona ni animal, li apeteix eixir de casa)
En gener ni galgo llebrer ni falcó perdiguer (Fa tant fred que a ningú, ni persona ni animal, li apeteix eixir de casa)
En gener no es trau el morro al carrer (Fa massa fred per a eixir de casa i el Sol roda molt baix i no calfa)
En gener no et lleves la capa ni el barret (És quan més fred fa)
En Gener ves amb compte amb el fred
En gener, capa, capell i bufanda (És una sàvia recomanació)
En gener, de dia al sol i per la vesprada al racó del foc (Recomana no passar fred, origen de moltes malalties)
En gener, deixa-li el rave al ravener (No convé collir res de l’hora perquè les plantes estan adormides i no engreixen)
En gener, es gelen les bledes al calder
En gener, l'aladre penjat al galliner
En gener, la col, carn és (En temps hivernal, les verdures bollides escalfen panxes i substitueixen a les proteïnes de la carn en moltes ocasions)
En gener, la perdiu, companyia busca (S’acosta l’època reproductiva d’aquesta espècie)
En gener, ni llet ni corders( En el ple del fred, els animals no crien)
En gener, no hi ha galgo llebrer ni astor perdiguer [astor = au cetrera] (Fa tant fred que a ningú, ni persona ni animal, li apeteix eixir de casa)
En gener, ous en el paller (És temps de posta de l’aviram en general)
En gener, res perdràs si mires els bancals de blat tots verds (Recomana controlar les propietats o els interessos per a constatar que tot va bé, encara que no es produïsca)
En gener, tin encés el braser (Recomana no passar fred, origen de moltes malalties)
En Sant Antoni, comencen en jocs i acaben en focs. ( 17 gener)
En setembre les cabres a la serra i el vi a la gerra (És temps de pasturar i acumular reserves per al naixements dels cabrits al gener i d’entonellar el most)
Entre Nadal i Reis creix el dia un peu de rei. (6 de gener)
Entre Nadal i Reis el fred correrà. (6 de gener)
Entre Sant Antoni i Sant Sebastià, més fred que entre tot l'any fa. ( 17 gener) (20 gener)
Entre Tots Sants i la Nativitat, entra l'hivern de veritat (En cara que el fred siga més suau que el de gener i febrer, en un any normal ha de començar el fred l’1 de novembre)
És bord el gener, si no omple la bassa pel febrer
Esperar amb candeletes la cavalcada dels reis (6 de gener) (Esperar amb impaciencia)
Estar més mogut que un gat pel gener (Estar excitat sexualment)
Febrer li porta la contra a gener (Si el gener és atemperat, el febrer sol ser rigorós, i a l’inrevés)
Febrer, herbasser (Igual que el gener, sol criar herba pels bancals, més pel reixiu que per la pluja)
Febres de gener, guanys per al fosser (Els resultats del fred poden abocar a la mort)
Feina de gener, no la canviïs per diner (Recomana fer la feina u mateix i no encarregar-la a algú altre, a qui li l’haurem de pagar)
Fred de febrer, pitjor que el de gener (Cert)
Fred per Sant Vicent, calor per Sant Llorenç, apreta molt i passa corrents (22 gener) (10 agost) (Adverteix que les temperatures extremes són poc duradores en el nostre entorn)
Freds de Sant Vicenç i calors de Sant Llorenç no duren gens. ( 22 gener) (10 agost) (Adverteix que les temperatures extremes són poc duradores en el nostre entorn)
Galls [o pollastre o polls] de gener, cada ploma val un diner (Es diu perquè com que fa tant de fred, se'n moren molts)
Gat de gener, ratador i mioler.
Gat de gener, val molt diner.
Gat miolador, gener a la porta.
Gelades de gener em maquen el colomer (Alcoi)
Gelades per Sant Antoni, ruixades per Sant Llorenç (17 gener) (10 agost) (Quan l’hivern s’anuncia humit, deixa presagiar que tot l’any ho serà)
Gener abeurat, febrer gelat (És l’oratge que s’espera en un any normal)
Gener amarat, mig any assegurat (Si el gener resulta molt plovedor, és previsible un estiu molt sec perquè la pluviometria anual ja s’ha produït)
Gener amb pols, blat és to. (Significa que les pluges es reserven per a més avant, més damunt la primavera, quan seran més beneficioses per als cereals)
Gener bonancer, febrer remoler
Gener calent, mal pel graner i pitjor pel paller (És auguri de poques pluges si no fa el fred que correspondria)
Gener eixut, graner perdut (Si no plou pel gener, que és quan correspondria, el blat es ressent de la falta de pluja)
Gener eixut, tot l'any put (Si no plou pel gener, que és quan correspondria, tot l’any es ressent de la falta de pluja)
Gener emblanquit, estiu humit; gener nevat, estiu regelat
Gener entrat, l’all sembrat (Els alls se sembren durant tot l’hivern)
Gener és el mes primer
Gener fa el pecat, i març és acusat (Vol dir que el mal temps que fa pel març és conseqüència de les fredejades del gener)
Gener florit, abellar ric (Quan hi ha abundància de flors en temps de precarietat alimentària, les abelles es poden nodrir i fer bona producció de mel)
Gener fred i atemperat, passa'l ben aviat [o ben arropat]
Gener fredolic entra xuplant-se els dits (Adverteix que sol fer-hi molt de fred)
Gener gelat, fa el maig florit i gemat [(gemat = ple de gemes, de brots] (Les gelades aporten humitat al terreny que fructificarà més avant)
Gener gelat, febrer trasbalsat, març ventós i abril plujós, fan el maig florit i formós [trasbalsat = rebolicat, marejat, irregular] (Les gelades aporten humitat al terreny que fructificarà més avant)
Gener gelat, febrer trastornat, març atroç i abril plujós treuen a maig florit i formós (Les gelades aporten humitat al terreny que fructificarà més avant)
Gener herbat, any de poc blat
Gener herber, any trapasser
Gener herber, tanca amb clau el teu graner (Si resulta plovedor, la futura collita carealista serà escassa i convindrà conservar les reserves de la temporada precedent)
Gener i abril mullat molta palla i poc blat
Gener i febrer mengen més que el món sencer (En el ple hivern, es consumeix molt i no s’arreplega res, sobretot en el camp i la mar)
Gener i febrer omplin el graner (La pluja o la sequedat en aquests mesos són claus per a la futura collita cerealista)
Gener i novembre tenen un temple (Són dos mesos claus per a les collites, les quals seran abundoses si no plou)
Gener mullat, bo per a la terra i mal per al remat (La humitat que afavoreix els vegetals perjudica la salut dels animals)
Gener mullat, dolent pel ramat (La humitat perjudica la salut dels animals)
Gener nevat, estiu regalat
Gener never, omple el graner (La humitat de la terra en aquest mes és clau per a la futura collita cerealista)
Gener polsós, any abundós (Quan no plou pel gener; però ho fa a les portes de la primavera, mouran els cereals)
ener polsós, febrer plujós (Quan no plou pel gener, ho fa pel febrer o més avant, a les portes de la primavera, que és quan mouen els cereals)gener-pols-s-febrer-pluj-s
Gener que massa sol fa, ni palla ni gra.
Gener sec i abril mullat, molta palla i molt blat (Quan no plou durant el fred i sí en primavera, totes les plantes creixen bé, sobretot els cereals)
Gener sec, graner amb esplet (Quan no plou durant el fred i sí en primavera, totes les plantes creixen bé, sobretot els cereals)
Gener sec, vilà ric [vilà = habitant de la vila, comerciant] (Significa que les pluges primaverals beneficien els conreus i els llauradors, però sobretot, els comerciants)
Gener sense fred, tot el fruit es perd.
Gener sense gel, any de mel.
Gener va gelar sa mare en lo llavaner [Castelló de la Plana] (Explica la gelor que fa)
Gener, bon mes pel carboner (En el ple del fred s’està molt a gust vora el foc, bé produint carbó, bé consumint aquest producte)
Gener, mes carboner (L’elaboració del carbó solia fer-se al bosc quan més fred feia i abans no ploguera)
Gener, obri el teu graner (Si no és plovedor, tindràs assegurada la collita de gra)
Gener, ouer (És el mes en què les gallines es prodiguen i ponen per qualsevol lloc)
Glaçades de gener, la terra estoven bé (La gelada compacta superficialment la terra humida, que quan es desgela es queda flonja i oxigenada)
Gloriós Sant Sebastià, que éreu pescador de fluixa [o canya], mentre preníeu un bany us varen robar la jupa [o la capa] (20 gener) (Lamenta que hi haja qui s’aprofite de qui no es pot defensar)
Guaret de gener tot l'any bon color té
Haver-hi un foc de sant Antoni (17 gener)
L'aigua de gener fa bé (Les pluges del gener assaonen els bancals tot fent-los productius. I, a més, alimenten les fonts)
L'aigua de gener fa bé i cada gota de gener val un diner (Les pluges del gener assaonen els bancals tot fent-los productius. I, a més, alimenten les fonts)
L'aigua de gener ompli la bota i el graner i emprenya l'oliver (Les pluges del gener assaonen els bancals tot fent-los productius. I, a més, alimenten les fonts)
L'aigua de gener porta el blat al graner (Les pluges del gener assaonen els bancals tot fent-los productius. I, a més, alimenten les fonts)
L'aigua de gener posa l'oli a l'oliver, el vi al celler i el gra al graner ( retinga humitat fins al temps de la calor, que és quan les plantes més la necessiten per a fructificar)
L'endemà de Sant Antoni comencen a sortir el boig i el dimoni. ( 17 gener) l-
L'hivern vertader, pels Reis el fred primer (6 gener)
L'octubre vinater, pare del bon gener (Si la collita de raïm ha estat bona i abundosa, significa que l’any és plovedor i que tots els cultius en resultaran beneficiats)
La boira, pel gener, s’hi asseu com un gos peter, i pel febrer fuig com un gos llebrer [gos peter = de raça menuda i lladradora] (Les boires solen ser més persistents i denses com més freda està la terra)
La feina de gener, set pans per un diner.
La fusta per fer la casa, pel gener ha de ser tallada.
La llavor de gener, no la canvies per diners (Destaca la bona qualitat de la llavor que s’obté en aquest mes)e fa que tots els animals busquen abric)
La lluna d'agost clareja quan és fa fosc, vol ser com la de gener, però no ho arriba a ser
La lluna de gener és la més clara de l'any (L’atmosfera nítida de les nits hivernals permet una visió diàfana de la lluna, que es mostra preciosa)
La lluna de gener fa sortir la formiga del formiguer (Significa que és la lluna més diàfana de tot l’any i exagera molt, ja que les formigues hivernen)
La lluna de gener i el sol d'agost són els millors de tots (La lluna de gener és la més bonica de tot l’any durant la setmana en què fa el ple i en agost és quan millor brilla el sol)
La lluna de gener, la reina del cel és (L’atmosfera nítida de les nits hivernals permet una visió diàfana de la lluna, que es mostra preciosa)
La lluna de gener, pariona no té (L’atmosfera nítida de les nits hivernals permet una visió diàfana de la lluna, que es mostra preciosa)
La lluna del gener és la més clara de l'any i mirar-la no fa dany (Els plenilunis dels dos mesos solen ser molt bells perquè és quan més pròxima a la Terra i més gran es veu la Lluna)
La lluna del gener set virtuts té (La lluna de gener és la més bonica de tot l’any durant la setmana en què fa el ple)
La maledicció del dimarts, sant Antoni la llevà. (17 gener)
La neu de desembre i de gener s'assenta com un cavaller, i la neu de febrer fuig com gos llebrer (En els mesos de desembre i gener la neu és intensa i duradora, mentre que la de febrer és més escassa i es fon prompte)
La neu de gener, aigua en un paner
La neu de gener, omple la bóta i el graner
La neu de gener, s’asseu com un cavaller (Vol dir que en aquest me les nevades solen ser fortes i de gran durada)
La pluja de gener fa ric al vinyater.
La pluja de gener, al camp sempre fa bé
La pluja de gener, omple la bota i el graner (La pluja en aquest mes és clau per a la futura collita cerealista i del raim)
La pluja de la setmana dels barbuts, cada raig val cinc escuts (6 de gener) [sants barbuts = Reis Mags, primera setmana de gener / escut = antiga moneda] (La pluja repetida abans de la primavera prepara la terra per a una bona fructificació)
La saó de novembre i gener, és la que va més be
La vinya per son menester, cavada i podada en la lluna vella de gener (Quan no hi ha lluna, es retira la saba dels arbres de fulla perenne cap a les arrels i decau tota manifestació de la naturalesa. És el moment de podar)
Les calendes de gener (El primer dia de l'any)
Les cols de Sant Antoni, mantenen fins al dimoni (17 gener)
Les cols pel gener son carn de corder
Les gallines d'agost, les millors ponedores són (Això diuen, si bé és al gener quan més solen pondre)
Les gelades de gener fan florir l'ametller (A falta de pluja al començ de l’any, les gelades i el reixiu nocturn alimenten aquest arbre)
Les nits del gener les més clares i les més fredes de l'any solen ser (Gran veritat)
Les seques de gener, bones per al pescador i males per al mariner (Cada usuari del mar té uns interessos)
Lluna de gener girada, mar avalotada (Les fases lunars regeixen els desplaçaments de la fauna cap a la superfície o cap al fons depenent de cada espècie)
Lluna de gener girada, mar avalotada.
Lluna de gener tombada, maror i marinada (Les fases lunars regeixen els desplaçaments de la fauna cap a la superfície o cap al fons depenent de cada espècie)
Lluna de gener, lluna raïmera.
Lluna nova del gener, molta pluja duu al darrer (És lògic, considerant que encara queda molt hivern per davant)
Lluna pel gener, l’amor primer (L’atmosfera nítida de les nits hivernals permet una visió diàfana de la lluna, que es mostra preciosa com el primer amor)
Lluna setembral, la més clara de l'any (Això diuen, però el ben cert és que la més clara és la del gener)
L’aigua de gener ompli el paller (La pluja en aquest mes resulta molt productiva en les terres de cultiu)
L’all de gener ompli el morter (En destaca el volum, superior al de qualsevol altra collita)
L’oli, del gener, i les botifarres, del febrer (L’oli obtingut d’olives madures i les botifarres acabades de fer, de la matança tradicional de febrer, solen ser de la millor qualitat)
Mata el porc pel gener [o per la lluna de gener], si vols que es conservi bé (Abans de l’existència dels frigorífics, la carn es conservava bé en gel o penjada a l’exterior en temps molt fred, o bé salada, o bé coberta d’oli d’oliva)
Matiner de gener, gastador d'oli (Pel gener, tarda molt a fer-se de dia, i per a il·luminar-se, antigament s’havia de cremar oli en el cresol)
Matiner de gener, que així que surt ja es pon (Al gener, tarda a fer-se de dia i es fa fosc prompte)
Mentre el gener passa, deixa la caça
Mes de gener, mes de geler (Sol ser quan més fred fa i es produeixen gelades)
Moltes pluges pel gener, mala anyada solen fer (L’excés de pluja en temps fred podreix arrels i afavoreix la proliferació de paràsits i fongs en els vegetals)
Nadal en dilluns, festes a munts (Es diu perquè si Nadal cau en dilluns, són festa els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre i els dies 1, 6 i 7 de gener)
Nadal en diumenge, quan ha passat, ven els bous i compra blat (És costum gastar més de l’habitual i començar el gener amb les butxaques buides, de manera que a vegades s’ha de prescindir d’algunes coses necessàries per a poder menjar)
Neu al gener, porta gemecs.
Neu de gener omple el graner (La humitat de la terra en aquest mes és clau per a la futura collita cerealista)
Neu pel gener, tot l'any va bé (La neu del gener assaona els bancals tot fent-los productius. I, a més, alimenten les fonts)
Ni a l'agots ni al gener no estiguis al sol sense barret
Nit de Reis estrellada, any d'eixut i de secada. (6 de gener) (El cel ras a la primera lluna del gener augura una anyada poc plovedora)
No és bon gener si no es gela l'aigua al calder.
No fa bon gener si no deixa les basses plenes, ni bon febrer si no les manté.
No hi ha cap bon ametller, que no hagi florit el gener (Sol florir cap al final del gener o al començ del febrer, i és indicatiu de si el fred va avançat o endarrerit)
No hi ha gener sense llebre, ni maig sense perdiu (Significa que no hi ha causa sense efecte ni efecte sense causa)
No hi ha lluna com la de gener ni amor com el primer (L’atmosfera nítida de les nits hivernals permet una visió diàfana de la lluna, que es mostra preciosa com el primer amor)
Novembre i gener tenen el mateix temper (Són molt similars quant al comportament de l’oratge, com juny i setembre)
Passat Sant Anton, sastres al sol (17 gener)
Peix de gener, carn de corder (Resulta tan apetitós com la carn més saborosa)
Pel desembre i pel gener, no siguis matiner (Aconsella no tindre molta peresa en deixar el llit a causa del fred i la foscor regnant)
Pel desembre i pel gener, omple la pica i l'olier
Pel febrer floreix l'ametller (Sol florir cap al final del gener o al començ del febrer, i és indicatiu de si el fred va avançat o endarrerit)
Pel febrer, jornal sencer (Ja hi ha feines a fer al camp que al gener no es podien fer per pluges o neu)
Pel gener així que matineja ja vespreja (La llum del dia té molt poca durada)
Pel gener arreplega les soques que pel febrer les gastaràs totes.
Pel gener boires, pel maig pluges fortes (Sol ser així)
Pel gener cerca les soques, que pel febrer les cremaràs totes
Pel gener de dia al sol i de vespre al braser (Recomana no passar fred, origen de moltes malalties)
Pel gener el camp llaurar, la vinya podar i el vi trascolar [trascolar = transvasar] (Són els treballs que convé fer al llarg del mes)
Pel gener el guaret començaré
Pel gener els gats cerquen muller
Pel gener es lleva l'aigua en el calder
Pel gener flors, pel maig dolors (Els vegetals que floreixen massa prompte, acaben gelant-se de fred i no donant fruit)
Pel gener i pel febrer eixuguen les troques al caliver; pel març al carrer; per l'abril a ordir i pel maig a teixir
Pel gener i pel febrer fila la vella al caliver, pel març sota teulat i per l'abril duu el fil a ordir.
Pel gener la canya al raconer i pel març la canya al braç (En hivern no hi ha pesca però a la primavera ja és el moment de la pesca abundosa)
Pel gener lluna vella pesca vora terra, pel gener lluna nova surt a pescar a fora.
Pel gener mana la lluna, i pel juliol mana el sol (Els moments de màxima esplendor de cada astre regeixen i condicionen les activitats laborals de pescadors i camperols)
Pel gener nascuda? Prou serà moguda! pel-gener-nascuda-prou-sera-moguda
Pel gener no hi ha esparver perdiguer (El fred hivernal ensopeix o adorm l’activitat animal i vegetal)
Pel gener no hi ha gànguil llebrer ni bou carreter [gànguil = gos de cos esvelt] (Quan fa molt de fred, la vitalitat animal decau)
Pel gener no hi ha gos llebrer ni bon corraler (Fa tan de fred que a ningú, animal o persona, li abelleix eixir)
Pel gener pateix el bosc i el graner
Pel gener planta l'aller; cap al darrer, no pel primer
Pel gener poca feina es pot fer
Pel gener poda l'ametller
Pel gener s'abriga el llumener
Pel gener [o febrer] bodes de gats i marrameus pels terrats (Els gats s’aparien sobretot en el ple fred de l’hivern i les seues parades nupcials nocturnes són ben sorolloses)
Pel gener [o febrer], faves a fer (En el ple del fred abelleix menjar faves seques bollides, calentes i alimentoses)
Pel gener, catarro, mocs i caliver [caliver = febre, temperatura] No es pot esperar una altra cosa del fred)
Pel gener, el cargol carriler
Pel gener, el millor ofici és pastisser (A gener fa molt de fred i s’està ben calent vora el forn)
Pel gener, els gats al joquiner (En el cor de l’hivern, els animals en general estan millor a cobert que no a l’aire lliure)
Pel gener, els ocells al joquiner (En el cor de l’hivern, els animals en general estan millor a cobert que no a l’aire lliure, i aprofitant el retir solen pondre molt les aus de corral)
Pel gener, els tords al paner (A l’hivern es cacen fàcilment perquè volen baixos)
Pel gener, es gela l'aigua en el pitxer
Pel gener, floreix l'ametller (Floreix puntualment, encara que a continuació gele i creme la flor)
Pel gener, fred en el carrer (S’explica ben clarament)
Pel gener, generet, minva el mar i puja el fred (L’activitat pesquera decau quan més fred fa
Pel gener, la vella al foguer (Recomana evitar el fred, sempre perillós)
Pel gener, no siguis matiner (Aconsella no tindre molta peresa en deixar el llit a causa del fred i la foscor regnant)
Pel juliol cull el fesol i pel gener menja-te'l bé
Pel juny serà Sant Joan; per l’agost, Maria; pel gener, l’Epifania; i Sant Pere el juny; tant si el vol com si no es vol, Sant Jaume pel juliol (24 juny) (15 agost) (5 gener) (29 juny) (25 juliol) (És un bon repertori de referents festius i agraris)
Pel mes de gener, ni gànguil, ni llebrer, ni falcó, ni perdiguer (Quan fa molt de fred, la vitalitat animal decau)
Pel setembre l'oli a la gerra i la cabra a la serra (És temps de pasturar i acumular reserves per al naixements dels cabrits al gener i arreplegar l'oliva)
Pels Reis ho noten els bous; i per Sant Sebastià, tot el bestiar (6 de gener, 20 gener) (Comença a fer-se notori que el dia creix)
Pels Reis un pas dels vells. (6 de gener)
Pels Reis, el dia creix i el fred neix. (6 de gener) (Es diu perquè per la festa dels Reis ja es comença a allargar el dia)
Per bona fangada la del gener
Per la Candelera, els ous, de carrera; pel gener, a cap diner (2 febrer) (El temps de llum solar es dilata, però encara fa fred i els ocells procuren no eixir del niu, mentre que les gallines ponen més que en la resta de l’any)
Per la lluna vella de gener, talla la fusta el bon fuster (Fa referència a la creença en que la fusta s'ha de tallar a la tardor i a l'hivern i que cal que sigui sempre en lluna vella)
Per lluna clara, el mes de gener (L’atmosfera nítida de les nits hivernals permet una visió diàfana de la lluna, que es mostra preciosa)
Per Ninou s'allarga el dia, però no s'allarga el sou (1 gener)
Per Ninou [Any Nou] un pas de bou. (1 gener) (significa que al començament de l'any el dia ja s'ha allargat una mica)
Per Ninou, tracte nou i paga el sou. (1 gener)
Per reis el dia creix i ase és qui no ho coneix. (6 de gener)
Per sant Agnés i sant Fruitós, el fred més rigorós. ( 21 gener)
Per Sant Anton la gallina [o l'ocell] pon (17 gener) (El gener és un mes molt ponedor de quasi tot l’aviram, que aprofita el fred per a no eixir del niu)
Per Sant Anton, a les cinc hi ha sol (17 gener)
Per Sant Anton, Carnestoltes són (17 gener) (Són dos referents per situar Carnaval en el calendari)
Per Sant Anton, els ous a montons ( 17 gener) (El gener és un mes molt ponedor de quasi tot l’aviram, que aprofita el fred per a no eixir del niu)
Per sant Anton, una hora per tot lo món (17 gener)
Per Sant Antoni (es creix) una passa de dimoni (17 gener)
Per Sant Antoni Abat, mitja hora per cap. ( 17 gener)
Per Sant Antoni cargols amb allioli (17 gener)
Per Sant Antoni comencen els focs i s’acaben els jocs (17 gener) (És temps de fred rigorós i de reprendre les obligacions després de les festes nadalanques, d’Any nou i Reis)
Per Sant Antoni creix el dia un pas de dimoni (17 gener) (El temps de llum solar al gener ja va dilatant-se i el sol fa el seu periple un poc més alt)
Per Sant Antoni de gener fan festa el cavall i el traginer (17 gener)
Per Sant Antoni de gener, a les cinc el sol veuré [o el sol al peu del carrer] (17 gener)
Per sant Antoni de gener, camina una hora més el traginer (17 gener) [traginer = carreter, transportista] (Ja fa un mes que ha començat a allargar-se el dia)
Per sant Antoni de gener, guanya un dia l'arrier (17 gener) (Ja fa un mes que ha començat a allargar-se el dia)
Per Sant Antoni de gener, mitja palla i mig graner (17 gener) (En el cor de l’hivern, les reserves estan a mig consumir y la collita futura, a mig fer)
Per Sant Antoni de gener, penja el perdigot on et vinga bé, i si no, per Sant Sebastià (17 gener) (20 gener) (És l’inici de la temporada de cacera de les perdius, les quals s’atrauen amb el cant d’un perdigot engabiat)
Per Sant Antoni de gener, una hora més de civader (17 gener)
Per Sant Antoni del bacó, cadascú al seu racó. ( 17 gener)
Per Sant Antoni del porcot, cada perdiu amb el seu perdigot (17 gener) (És l’època de l’emparellament de moltes aus)
Per Sant Antoni del porquet, a les cinc ja es veu [o fa] solet. ( 17 gener)
Per Sant Antoni del porquet, cada perdiu canta en son indret (17 gener) (És època de zel i emparellament)
Per Sant Antoni en gener, pon la gallina en la palla i el graner (17 gener) (El gener és un mes molt ponedor de quasi tot l’aviram, que aprofita el fred per a no eixir del niu)
Per sant Antoni gelades, i per sant Llorenç colorades. ( 17 gener, 10 agost)
Per Sant Antoni, (s'allarga) (un) pas de dimoni (17 gener)
Per Sant Antoni, el de gener, fa gran festa el bon carreter. ( 17 gener)
Per Sant Antoni, es comença a fer el toni. ( 17 gener)
Per Sant Antoni, fa un fred del dimoni (17 gener) (És el cor de l’hivern)
Per Sant Antoni, mitja hora de cada cap (17 gener)
Per Sant Antoni, un pas de dimoni (17 gener) (El temps de llum solar al gener ja va dilatant-se i el sol fa el seu periple un poc més alt)
Per sant Julià un pas de ca. ( 8 gener)
Per Sant Julià, cent passes de marrà. ( 8 gener)
Per Sant Julià, guarda el vi i guarda el pa. ( 8 gener) 
Per Sant Macià el cuc de seda cucarà (30 gener)
Per sant Macià es puput ve i es tord se'n va (30 gener)
Per sant Macià l'oreneta sol tornar (30 gener) (Es per aquesta festivitat quan solen aparèixer les primeres orenetes)
Per sant Macià l'oreneta ve i el tord se'n va (30 gener) (A la primavera, que és temps de canvi i renovació, unes espècies migrants vénen de l’Àfrica fugint de la calor i d’altres se’n van cap al nord buscant la frescor)
Per sant Macià, el tord ve i l'oreneta se'n va (30 gener) (És una data aproximada, però indicativa de la baixada de les temperatures)
Per Sant Macià, l'oreneta ve i el fred se'n va (30 gener)
Per Sant Macià, posa el cuc a revifar (30 gener)
Per Sant Macià, tanta nit com dia hi ha (30 gener)
Per Sant Macià, una passa de ca (30 gener)
Per Sant Maties canten les calàndries (30 gener) (Literal)
Per Sant Maties la garsa cerca son joquer i l'alosa també (30 gener)
Per sant Miquel, el berenar al cel i per sant Sebastià torna a baixar (29 setembre) (20 gener) (El 29 de setembre els llauradors encara poden berenar al camp, mentre que per Sant Sebastià ja ha acurtat tant el dia que han de sopar en casa)
Per Sant Miquel, puja el berenar al cel. i per Sant Macià, el torna a baixar [29 setembre; 30 gener] (Es diu perque, al fet d'escurçat notablement les hores de claror, i per tant es sopa més aviat i s'estalvien el berenar)
Per sant Pau l'hora cau (25 gener) (La llum diürna s’ha allargat des del solstici d’hivern)
Per Sant Sebastià fa un fred que no es pot aguantar. ( 20 gener) (És clar, estem en ple hivern)
Per Sant Sebastià l'oreneta ve i el tord se'n va. ( 20 gener) (Indica que per aquesta festivitat sol produir-se el pas d'aquestes aus)
Per Sant Sebastià s'allarga el dia, una hora per cada cap. ( 20 gener) (El temps de llum diürna s’allarga respecte a la nit)
Per Sant Sebastià, mitja hora al matí, mitja hora a la tarda, el dia s'allarga (20 gener)
Per sant Sebastià, mitja hora més si fa no fa. ( 20 gener) (El temps de llum diürna s’allarga respecte a la nit)
Per Sant Sebastià, penja el perdigot, que bé cantarà (20 gener) (És l’inici de la temporada de cacera de les perdius, les quals s’atrauen amb el cant d’un perdigot engabiat, que s’amaga entre la garriga o entre el fullatge)
Per Sant Sebastià, s'allarga el dia un pas de milà (20 gener) (El temps de llum diürna s’allarga respecte a la nit)
Per Sant Sebastià, tramuntana a l'Empordà (20 gener)
Per Sant Sebastià, un pas de marrà. ( 20 gener) (El temps de llum diürna s’allarga respecte a la nit)
Per Sant Sebastià, un pas de milà (20 gener) (El 20 de gener, la llum diürna ja s’ha allargat una hora des del solstici d’hivern)
Per Sant Sebastià, una hora el dia sol allargar (20 gener) (El 20 de gener, la llum diürna ja s’ha allargat una hora des del solstici d’hivern)
Per sant Sebastià, una hora més de caminar. ( 20 gener) (El temps de llum diürna s’allarga respecte a la nit)
Per sant Sebastià, una hora més de dia hi ha ( 20 gener) (Comença a allargar el dia)
Per Sant Sebastià, una hora s’allarga ja (20 gener) (El 20 de gener, la llum diürna ja s’ha allargat una hora des del solstici d’hivern)
Per Sant Silvestre i Santa Coloma, el gener ja torna (31 desembre) (És el darrer dia de l’any)
Per Sant Valentí, l'ametller a florir (14 febrer) (Sol florir cap al final del gener o al començ del febrer, i és indicatiu de si el fred va avançat o endarrerit)
Per Sant Valentí, l’ametler florit (14 febrer) (Els ametllers comencen a florir a mitjan gener i la florida dura fins aquesta data en terres llevantines)
Per Sant Vicenç el sol ja baixa pels torrents, i, allí on no baixarà, ni casa ni vinya no vagis a plantar, i on no ha tocat no facis sembrat, i on tocar no pot no plantis ni vinya ni hort. ( 22 gener)
Per Sant Vicenç entra el sol pels torrents, allà on no toca, ni vinya ni casa es pot plantar. ( 22 gener)
Per Sant Vicenç marxen les boires i vénen els vents (22 gener)
Per sant Vicenç, "raganya" les dents. ( 22 gener)
Per sant Vicenç, el fred arriba a les dents. ( 22 gener)
Per Sant Vicenç, el sol entre pels torrents. ( 22 gener)
Per Sant Vicenç, el sol toca pels torrents, allà on no tocarà, ni camps ni vinyes vagis a plantar ( 22 gener)
Per Sant Vicenç, lluna humida, mal any per a la vinya. ( 22 gener)
Per Sant Vicenç, moren els glaços i neixen els vents. ( 22 gener)
Per Sant Vicenç, totes les egües són prenys. De Sant Vicenç en enllà, l'amo s'ho trobarà. (22 gener)
Per Sant Vicent de la Roda, allarga el dia una hora (22 gener) (El fred va remetent a poc a poc i la durada de la llum solar s’allarga)
Per Sant Vicent de la Roda, creix el dia una hora. ( 22 gener) (Es refereix a la festivitat de Sant Vicent Màrtir i l'increment d'hores de sol)
Per Sant Vicent de la Roda, el dia ja allarga una hora (22 gener) (El fred va remetent a poc a poc i la durada de la llum solar s’allarga)
Per Sant Vicent paren els freds, i entren els vents ( 22 gener) (Febrer és el mes més fred de l'any, mentre que març sol ser ventós)
Per sant Vicent, comencen els vents (22 gener) (El fred va remetent a poc a poc)
Per Sant Vicent, paren els freds i entren els vents(22 gener) (El fred va remetent a poc a poc i la durada de la llum solar s’allarga)
Per Santa Agnès el dia s'allarga una hora més ( 21 gener) (La llum diürna s’ha allargat des del solstici d’hivern)
Per Santa Agnés i Sant Fructuós, els freds majors (21 gener) (És el cor de l'hivern)
Per Santa Caterina, ven-te la gallina, i per Sant Sebastià, torna-la a comprar (25 novembre) (20 gener) (Recomana desfer-se de les gallines quan deixen de pondre i de criar per a estalviarse haver-les de mantenir durant mig any)
Per Santa Llúcia un pas de puça; per Nadal un pas de gall; per Ninou un pas de bou, i per Reis mitja hora creix. (13 desembre) (Al gener, la durada del dia ja ha crescut una miqueta respecte a Nadal)
Per Santa Llúcia, creix el dia un pas de puça; no creix ni disminueix fins que el Nen Jesús no neix (Al gener, la durada del dia ja ha crescut una miqueta respecte a Nadal)
Per St. Miquel, el bestiar tomba de pèl, i per St. Macià torna a tombar. ( 29 setembre; 30 gener )
Per Tots Sants, les olives a les mans (Comença la collita de l’oliva, que acabarà al gener)
Pluja de Cap d’any duu mal averany [averany = pronòstic, previsió, auguri] (Les pluges constants al gener auguren poca o mala producció agrària, ja que podriran arrels, tombaran marges, aigualiran l’oli, tombaran les flors dels ametlers...)
Pluja de gener fa créixer l'herba
Pluja de gener, blat al graner i vi al celler
Pluja de Gener, cada gota val diner
Pluja pel gener, blat a la sitja, i vi al celler
Poll de gener, per Sant Joan canta al galliner (24 juny) (En cinc o sis mesos, els pollets esdevenen pollastres o gallines adults)
Pollastre al gener, plomes o diner (Els animals de corral són molt apreciats en la mala època que és l’hivern, pels quals s’obté un bon benefici econòmic)
Pollets en gener, ous al paller (És el mes en què les gallines es prodiguen i ponen per qualsevol lloc)
Polls de gener, a pondre [o ous] al paller (Alguns animals que naixen en el ple de l’hivern poden morir de fred)
Polls de gener, cada ploma val un diner, [però s'hi han de posar primer] (Es diu perquè com que fa tant de fred, se'n moren molts)
Quan canta el mussol pel gener, és que encara fred molt rigorós ha de fer (És un indicador molt precís)
Quan el gamarús canta pel gener, és un altre hivern que ve [gamarús = espècie més menuda que el duc, l’òbila i el mussol] (La seua activitat musical dura mentre fa fred viu)
Quan el gat miola, el gener s'acosta (Els miols amorosos insistents i els marrameus de les baralles solen produir-se en gener)
Quan l’octubre és a la fi, fes l’oli per amanir (Des d’aquest moment fins al gener és la temporada de plegar o collir olives)
Quan trona entre les dues Mares de Déu del gener, l'hivern dura 40 dies més (Això diuen)
Quan vénen els tres barbuts: Sant Pau ermità, Sant Maure i Sant Antoni Abad, vénen els freds cascarruts (15 gener) (17gener) (El final de gener i l’inici de febrer són l’època més freda de l’any.)
Qui cull l'oliva abans de gener, deixa l'oli a l'oliver (Com més madura està l’oliva i més oli conté és en gener)
Qui en desembre [o gener] ha de festejar, vora el foc s'ha de ficar (Fa massa fred com per a estar molt de temps parat a l’exterior)
Qui ni pa ni oli té, passa un mal gener (Es tracta dels aliments més bàsics)
Qui rega al gener, posa blat al graner, palla al paller i oli a l'oliver (La pluja en aquest mes resulta molt productiva en les terres de cultiu)
Qui replega l'oliva abans del gener, deixa l'oli a l'oliver (Es diu perquè a certes comarques les olives no són ben madures fins al gener)
Qui té a sant Pere no ampra a sant Pau (29 juny) (25 gener) (Qui ja té la solució a algun problema, no busca més. Sant Pere és més important que sant Pau) qui-t-a-sant-pere-no-ampra-a-sant-pau
Qui té bon gener, passa mal febrer qui-te-bon-gener-passa-mal-febrer
Qui vulgui menjar faves pel segar, que les sembri per Sant Sebastià (20 gener)
Refredats de gener, no els cura el vinater, però sí el caliver
Sant Antoni del Porquet de gener és el disset (17 gener) (Exacte)
Sant Antoni del porquet, a les velles fa carasses i a les joves fa l’ullet (17 gener) (Aquest sant Antoni és el casamenter, al qual s’aclamen solteres i vídues en demanda de pretendent, i cada una interpreta la seua imatge segons l’edat)
Sant Antoni del Porquet, a les velles fa ganyotes i a les joves fa l'ullet ( 17 gener) (En l’edat està el misteri. El comportament de cada persona o la seua visió o interpretació del món està en funció de l’edat que té)
Sant Antoni del porquet, és el primer mes del fred. (17 gener)
Sant Antoni el gela, Sant Vicenç el mata i la Candelera l'enterra (17 gener) (22 gener) (2 febrer) (Es refereix al fred hivernal)
Sant Antoni es va enamorar d’un porc i els ulls s’enamoren de lleganyes (17 gener) (Critica el mal gust d’algunes persones)
Sant Antoni es va enamorar d’un porc; Sant Joan, d’un be, i jo de vostè (17 gener) (És una manera elegant de demostrar-li desamor a algú)
Sant Antoni guarda'ns de foc i dimoni (17 gener) (És un prec)
Sant Antoni i el dimoni jugaven al trenta-u; el dimoni va fer trenta, i sant Antoni, trenta-u (17 gener)
Sant Antoni plover per a les patates va bé. ( 17 gener)
Sant Antoni que el ruc cau! . ( 17 gener)
Sant Antoni s'enamorà d'un porc, Sant Joan d'un be; i jo de vosté. [17 gener, 24 juny] (Es diu quan s'enamora d'una persona lletja)
Sant Antoni s'enamorà d'un porquet (17 gener) [Es diu quan u s'enamora d'una persona lletja)
Sant Antoni se'n va a l'oli; gira la mà, troba Sant Sebastià; Sant Sebastià reganya les dents, troba Sant Vicenç; Sant Vicenç se'n va a palau, troba Sant Pau; Sant Pau se'n va a Niudolera, troba la Mare de Déu Candelera. ( 17 gener) (20 gener) (22 gener)
Sant Antoni, matxo o mula (17 gener)
Sant Antoni, Sant Antoni, és a disset de giner i a la meua faldriquera no hi ha entrat cap de diner. ( 17 gener)
Sant Antoni, Sant Antoni, una cosa et vull dir: que els pobres planten la vinya i els rics es beuen el vi. ( 17 gener)
Sant Joan la mou, Santa Càndia la clou (24 gener) (22 agost)
Sant Julià patró de qui se'n va ( 8 gener)
Sant Julià totes les festes va enganyar, menys Sant Vicenç, que li va reganyar les dents, i la Candelera, que amb una candela li va anar al darrera. ( 8 gener) (22 gener) (2 febrer)
Sant Julià, a casa deixeu-me tornar. ( 8 gener)
Sant Maties i Carnestoltes, poc es porten (30 gener) (Les dues festivitats s’emmarquen dins la matança)
Sant Pau mullat, tot l'any esgarriat. (25 gener)
Sant Pau nevat, any de fam assegurat. (25 gener)
Sant Pau ras, de collita omple el cabàs. (25 gener) (Si ix ras el dia de Sant Pau Ermità –a finals del gener-, podem comptar que les collites seran bones)
Sant Pau serè, tot l'any anirà bé; Sant Pau mullat, tot l'any esbarriat. (25 gener) (Si ix ras el dia de Sant Pau Ermità –a finals del gener-, podem comptar que les collites seran bones)
Sant Sebastià de la vila, tanca la porta i fila (20 gener (El 20 de gener encara fa massa fred per a estar massa temps al ras)
Sant Sebastià i Sant Roc, guarden de pesta i de foc; Sant Roc i Sant Sebastià, guarden de pesta i de pecar (20 gener) (16 agost) (Són els patrons protectors contra tals mals)
Sant Sebastià, totes les festes va aviar, menys la Candelera, que la deixa darrera [aviar = enllestir, programar] (20 gener) (La Candelera és l’última efemèride celebrada de l’hivern)
Santa Prisca, sembradora de mongetes. (18 gener) santa-prisca-sembradora-de-mongetes
Saó de gener, per a les abelles va bé (La terra humida fa que els ametlers traguen flor, de la qual s’alimentaran les abelles)
Saps que et duran els reis? Un zing-zing; un te-té, i una erra i un es: res! . (6 de gener)
Segons com troni pel gener, et menjaràs el pa l'any que ve.
Segons sia el gener, menjaràs el pa de l'any que ve
Sembra l'all per Sant Fruitós i serà ben rabiós (21 gener) (És un bon moment)
Sembra pel gener i llaura pel febrer.
Sembrat de gener no ompli el graner (Altea)
Si bon formatge vols fer, fes-lo pel mes de gener (Això es diu potser perquè el fred el conserva millor)
Si bona casa et vols fer, talla la fusta pel gener (La fusta que es talla en lluna vella o en hivern no es corca; per això és ideal per a les bigues, portes i finestres de la casa)
Si cerques un gos llebrer, prova’l pel gener (Convé provar les coses en les condicions o els terrenys més difícils per tal d’assegurar-nos que en condicions normals respondran bé)
Si el gripau canta al gener, un any de fam ve si-el-gripau-canta-al-gener-un-any-de-fam-ve
Si el meu amo em poda al gener i em llaura al febrer, vergonya m'hauria de fer si no li omplo el celler
Si el mussol canta al gener, un altre hivern que ve (És un indicador molt precís)
Si el tord no se’n va per Sant Macià, freds encara farà (30 gener) (És un bon indicador del clima)
Si gela pel gener, molta pluja pel febrer
Si gela per Sant Sebastià, el vi al cep se'n va. ( 20 gener)
Si glaça molt pel gener, vinga jeure i no fer res
Si naix en barba Sant Antoni i sinó la Puríssima. ( 17 gener)
Si neva per l'abril i plou pel gener, any de no res
Si no plou pel gener, mal va el graner
Si pel gener canta el grill, per l'agost blat a desdir.
Si pel gener el dofí salta, la calma espanta.
Si pel gener hi ha molts dofins, any de garbins.
Si pel gener la gavina [o merita] va per l'horta, fes foc i tanca la porta (Indica que la presència d'aquests ocells es senyal de mal temps)
Si pel gener plou, es desperta el cargol (Es desperta momentàniament, menja i torna a hivernar fins la primavera)
Si pel gener plou, les fonts fan renou, posa't a cantar.
Si per Sant Pau fa tramuntana el pescador passarà gana (25 gener)
Si per Sant Vicenç fa bon temps, pel setembre els raïms plens. ( 22 gener)
Si per Santa Agnès fa bo, aniran be les vinyes. ( 21 gener)
Si plou al gener, la font revé
Si plou al gener, s'omple el graner
Si plou pel gener, l'any sol anar bé.
Si plou per Sant Antoni, pluja del dimoni (17 gener) si-plou-per-sant-antoni-pluja-del-dimoni
Si plou per Sant Canut, de tres mesos no veuràs eixut (19 gener) (És indicatiu d’un hivern plovedor)
Si plou per Sant Pau, hivern, adéu-siau, i si fa sol, ve un hivern nou. ( 25 gener)
Si Sant Fruitós passa núvol els sarments no carreguen. (21 gener)
Si Santa Agnès duu bon temps les vinyes aniran bé. ( 21 gener)
Si sentiu tronar al gener, apuntaleu el graner
Si sents tronar pel gener, engrandeix el graner i eixampla el paller (La pluja en aquest mes resulta molt productiva en les terres de cereals)
Si trona pel gener, puja els trills al galliner [trill = pedra de batre a l’era] (Significa que s’espera un mal any i que es produirà poc de gra) si-trona-pel-gener-puja-els-trills-al-galliner
Si vols ceba de diner, planta-la pel gener (Gener és el millor moment de la seua sembra)
Si vols cebes de diner sembra-les pel creixent de la lluna del gener (Les sembres es fan quan la lluna està creixent perquè aquesta fase lunar ajuda a créixer les plantes)
Si vols conèixer el gener, mira l'ametller (Gener és el més de la floració de l'ametller)
Si vols l’all ben coent, planta’l per l’Advent; si el vols ben fi, planta’l per Sant Martí; però si el vols verdader, fes-ho pel gener (11 novembre) (La coentor de l’all depén de la sequedat o de la humitat del terreny)
Si vols que sali bé, mata el porc pel gener
Si vols tenir bon faver, fes-lo al gener
Si vols tenir bon pernil, comença d'engreixar el porc a l'abril (S’ha de fer ben gros per a la matança, al gener següent)
Si vols tenir un bon aller, l'has de fer a la lluna vella de gener (Els alls es planten des de desembre fins a febrer, en ple hivern)
Si vols tenir un bon favar, fes-lo pel gener (Cert)
Si vols un bon aller, sembra'l pel gener (Els alls es planten des de desembre fins a febrer, en ple hivern)
Si vols veure la lluna bé, mira-la pel gener (L’atmosfera nítida de les nits hivernals permet una visió diàfana de la lluna, que es mostra preciosa)
Suor de gener, sedes pel febrer
Tant com canta l'alosa per sant Macià, després ha de callar (30 gener) (Tots els animals canten o fan ostentacions per a apariar-se i després es moderen o inclús procuren passar desapercebuts per a no ser caçats)
Tindre la calor d'En Ramis, que suava de gener (Es diu en sentit propi, referint-se a algú que té calor quan fa fred)
Tos de gener, alegra al fosser [fosser = enterrador] (Els resultats del fred poden abocar a la mort)
Tossides de gener, alegries de fosser (Els resultats del fred poden abocar a la mort)
Trenta dies té setembre amb abril, juny i novembre. Els altres trenta-u gener, març, maig, juliol, agost, octubre i desembre, menys febrer, amb vint-i-vuit (És un recordatori comptable)
Tronades de gener bona anyada solen fer tronades-de-gener-maten-l-ovella-i-el-corder
Tronades pel gener, moltes aigües al darrer
Trons en gener, a apuntalar el graner; trons en març, fred en abril i maig (Quan l’oratge no es correspon amb el temps cronològic, és que l’any està trastocat i l’hivern s’allargarà)
Trons en gener, fica sitges al graner [sitja = recipient per al gra] (Quan trona pel gener plou a continuació, la pluja donarà bona collita de cereals i caldrà anar preparant el graner)
Trons pel gener desembarassen el graner
Trons pel gener, gra al gener
Un bon gener du dos mesos endarrer (Si el gener és molt fred, anuncia dos mesos més de gelor)
Va dir Sant Antoni que Déu va fer el vi, i la borratxera el dimoni. ( 17 gener)
Ventades de gener maten l'ovella i el pastor també
Vestir seda pel gener, bogeria o pocs diners (Qui vesteix de fina seda en temps gelat és perquè no té altra roba que posar-se que la que li queda o li han donat)
Voltar més que els porcs de Sant Antoni. [o Donar més voltes que els garrins de Sant Antoni] (17 gener)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada