dimecres, 25 de setembre del 2019

EL SANTORAL EN EL REFRANYER

24 de setembre: LA MARE DE DÉU DE LA MERCÈ
      • Per la Mare de Déu de la Mercè, convé que plogui bé.
És una dita pròpia del mes de les pluges i un desig que com no, depèn de l’oratge, que no sempre és fidel a les prediccions. En el dia d’avui no plou. Caldrà esperar a una altra data.
En tot cas hi ha una llegenda que diu:
   - Que quan plou per la Mercè és Santa Eulàlia que plora per haver estat destituïda.
Ve del fet que Barcelona té dues patrones, a més de la Mercè a Santa Eulalia (12 febrer). Aquesta era primer; però la Mare de Déu de la Mercè va desbancar Santa Eulàlia, la qual fins llavors havia ostentat el títol en solitari.
Segons consta, l’any 1687 la ciutat de Barcelona va patir els efectes d’una greu plaga de llagostes, que havia arribat a Catalunya feia uns anys, i que perjudicava de forma greu les collites. El dia 25 de setembre d’aquell any es va incendiar el convent de la Mercè i els barcelonins van creure que allò era un presagi.
Fou llavors quan el Consell de Cent es va comprometre a nomenar-la patrona de Barcelona si els alliberava de la plaga de llagostes. El desig es va acomplir el març del 1688, les llagostes van desaparèixer i la Mercè fou commemorada. El patronatge no va rebre l’aprovació del papa Pius IX fins l’any 1868, moment en què es va traslladar la festa de Barcelona el dia 24 de setembre.
Els barcelonins no oblidaven la gran devoció que durant tants segles havien dirigit a la jove màrtir, i un grup de devots de santa Eulàlia van anar a l'església de la Mercè i van apedregar les autoritats durant la celebració.
Davant aquesta acció popular, es va decidir que ambdues patrones compartissin el títol i Santa Eulàlia fou anomenada copatrona de la ciutat. Més endavant, durant l'Exposició Universal de Barcelona del 1888, també es va declarar la Mare de Déu de la Mercè patrona de la Diòcesi de Barcelona.
Com no hi ha més refranys de la Mare de Déu de la Mercè, aprofitaré per a recordar que és la redemptora de captius, venerada des del segle XIII, quan un grapat de catalans va entregar la seva vida per la salvació dels cristians empresonats a Berberia.
FELICITAR A LES MERCÈS I MERCEDES.

A La Vall d'Uixó es celebra la festa al carrer Joaquín Costa on es troba una font encapçalada per un taulellet en la imatge de la Verge i en la façana de la casa, en una fornícula, l'estatueta de la Mare de Déu de la Mercè.


 Hi ha una salve que diu:
Ave María Purísima,Bajo tus pies el agua cristalina canta,
y en el abrevadero tus ojos verdes se reflejan.
Las puertas de las casas se abren,
y hacia ti todos van,
hombres y animales,
a saciarse la sed y el amor,
Ave María Purísima,
el agua pura canta bajo tu pies.
Amen, amen, amen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada