diumenge, 1 de setembre del 2019

EL SANTORAL EN EL REFRANYER.

1 de setembre:SANT GILSant Gil dona pas al mes de setembre i si em permeten la broma, aquests dies se celebra una onomàstica mòbil que depèn de cadascú: sant Tornem-hi, el sant del tornar a començar, el més pervers de tots.I és que setembre, és el principi i el final de moltes coses. Per a la majoria significa acabar les vacances i la tornada a l'escola i la feina. Però encara hi ha més: si el gener obre l'any, el setembre obre la temporada d'activitats, de nous propòsits i reptes.Es diu   · "Per Sant Gil, l'hivern és aquí".O l’altra que diu:   · Sant Gil porta l'hivern lligat amb un fil.La veritat és que sembla molt exagerat, però a veure si es veritat i amaina la calor.I en aquesta època ja comença a esser llarga la nit. Aquest ermità d'origen grec, que va viure entre els segles VI i VII, és el patró dels pastors i protegeix els pobres, els baldats i contra les malalties del càncer.Amb el setembre, arribava el moment d'aprofitar les poques hores de llum per filar al vespre.Diuen els refranys que   · Beneit Sant Gil, feu que no quede ni un fil.O un altre que diu:   · Per Sant Gil, al vespre fil.   · Per Sant Gil, la filadora comença el fil

I un altre recomana:
   · Per St. Gil, prepara el gresol [o el llum d'oli] per fer fil.No sols estan les filadores a la llum del gresol, també els sastres:   · Per Sant Gil, si Déu ho vol, tots els sastres al gresol.

Com es veu és el moment de filar i molts són els refranys relacionats tant en la collita com en l’activitat.
   · De Sant Llorenç a Santa Rosa, desempolsa la filosa; de Santa Rosa a Sant Gil, comença a fer fil.   · Per Sant Gil, el cànem a collir.   · Per Sant Gil, la filadora comença el fil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada