dijous, 19 de setembre del 2019

EL BAGUL DE LES PARAULES OBLIDADES


ESTRAPERLO
Molts haureu escoltat que fulano es dedicava a l’estraperlo perquè el que feia era un:
1.- Negoci il·legal de productes intervinguts per l'Estat, venuts a preus abusius.
Però el seu origen, res té a veure amb aquest significat; sinó al:
2.- Nom d'un tipus de ruleta trucada.
I és que la paraula Estraperlo prové de Straperlo i aquesta deriva com acrònim de Strauss i Perlowitz (en algunes fonts apareix tan sols com Perlo), dos socis d'origen holandès que en època de la Segona República van portar a Espanya una ruleta elèctrica. Aquesta ruleta es va presentar en societat el 1934 al Casino de Sant Sebastià i també va arribar a portar-se a Palma de Mallorca.
Es veu que havien subornat diversos polítics influents i així van aconseguir introduir-la al país. Evidentment, la ruleta estava trucada i ràpidament les autoritats es van adonar de l'estafa i es va prohibir aquest joc.
Hi ha múltiples escrits que asseguren que aquest assumpte anomenat "l'escàndol Strauss" va ser un dels motius que va fer saltar del seu lloc com a President del Consell de Ministres de la Segona República a Alejandro Lerroux a causa que el seu nebot Aurelio Lerroux va estar involucrat en l'assumpte, rebent, suposadament, suborns.
Però sempre que escoltem la paraula estraperlo ho diuen per referir-se al comerç fraudulent. Aixi hi diem també en dos situacions més:
3.- Mercaderia objecte d'estraperlo.
4.- Operació fraudulenta o de contraban.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada