dimecres, 11 de novembre del 2020

EL BAGUL DE LES PARAULES OBLIDADES

ENTAULADORA 
Post o tauló ample, generalment d’anouer, llis o armat de tallants o de claus, que rossegada per un animal, serveix per a aplanar la terra i rompre els terrosos. Compta amb dos ferros i dues anelles que permetien lligar-la a la ferramenta del cavall. Els treballs del camp eren molt costosos de fer. En el cas d'aquesta peça requeria d'un home que pugés a sobre i d'un cavall que tirés del mateix. La seva grandària varia en funció del cultiu que s'anava a destinar el camp. Servia per després de llaurar i fer els cavallons, aplanar la terra. 
Abans l’entauladora era un objecte imprescindible, però ara està en desús. També les haques s’han substituït, ara el camp s’ha mecanitzat. Per això objectes com estos ja formen part del passat. 
ENTAULAR.- Consisteix en planejar la terra i colgar les llavors després de la sembra. Es realitzava amb una post de fusta sobre la que pujava el llaurador i que rebia el nom d'entauladora. Aquesta podia portar claus o ganivets per desfer els terrossos. 
En sentit figurat empren la paraula enteular per a iniciar una conversa. 
      - Els dos conferenciants entaularen una conversació molt interessant que acabà en un gran acord. 
TAULA.- Feixa; porció de terreny de conreu, de forma quadrangular, separada de les altres per cavallons o solcs, i destinada a sembrar-hi una espècie determinada d'hortalissa.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada