dijous, 26 de març del 2020

LA PARLA DE LA VALL

TANDA
Cada un dels moments o estones d'una activitat que s'assignen ordenadament als diversos participants per a exercir-la alternativament. 
     - Ja pots entrar-hi, que és la teua tanda.
            • Anar per tanda o per tandes: Obrar quan pertoca segons l'ordre establert.
            • Tocar o Venir la tanda (a algú): Arribar-li el moment d'actuar.
          • Prendre o Agafar tanda: Disposar-se a observar l'ordre establert i a actuar en venir l'oportunitat o el temps designat.
         • Demanar tanda: Demanar per a participar en una activitat que s'exerceix en moments successius i alternant-hi diverses persones.
            • No donar tanda: Parlar molt i sense deixar parlar els altres.
Tenim també dos accions que han estat en us no fa massa:
1.- Cada un dels grups de persones que alternen en un treball. 
      - Treballa en la primera tanda.
2.- Part de temps que toca de regada a cada participant d'un dret d'usar l'aigua d'una sèquia o d'un riu segons la reglamentació establida.
Es tracta del sistema més antic de repartiment de l’aigua de reg. Es divideix cada sector en seccions o tandes corresponents als dies de la setmana, de manera que els agricultors solament poden regar eixe dia. Cadascuna de les sèquies té la seua divisió marcada per una sèrie de mollons o fites amb la inicial del dia de la setmana que li correspon. És el dia en què podran regar i prendre les aigües tots els canals i filloles que arranquen d’allí. En les operacions de l’atandament no intervenen regadors. Les fan els propietaris sense necessitat de cap encarregat, ni tan sols del seu permís.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada