dimecres, 25 de març de 2020

LA PARLA DE LA VALL

SALMORRA
Qui no ha llançat l’expressió: AÇÒ ESTÀ SALMORRA!, en tastar el menjar i trobar-ho molt salat. I és precisament per això, ja que:
LA SALMORRA és l’aigua saturada de sal. La solució aquosa de sal amb la qual es pot tractar aliments per tal de conservar-los. 
- Tonyina en salmorra.
La salmorra és mot usat per adobar les olives. En la seva preparació alhora de posar-les a la gerra és molt important preparar l’aigua i encertar-li el punt de sal. La prova de l’ou és el secret,  perquè mai la mescla isca mal. Posar un ou cru i anar posant sal fins que aquest flota.
Ací teniu un poema del Tio Visantico que vos servirà per si voleu adobar olives xafades:
Hem passat l’estiu calorós
Acabem d’entrar en la tardor
Molts arbres perden les fulles
I les oliveres estan en el seu esplendor

Collir-les dóna molta faena
Diuen la meua nora i el xicon
Collir les olives i xafar-les
S’ ha convertit en una tradició

Que no estiguen ni verdes ni madures
Deuen estar en el seu punt
El meu Josep cull les més baixetes
I jo intente collir les de més amunt

Busca una bona pedra
I una soca de taronger
Xafa l’oliva contra la soca
Una a una és com es deu fer

En aigua posaràs l’oliva
Una vegada el tall fet
Per que no es faça negra
I rebutja la que tinga tocaet

Canvia l’aigua a les olives
Quatre vegades per llevar-li l’amargor
Busca ara el recipient on guardar-les
La pebrella li donarà tot el sabor

Molt important és preparar l’aigua
I encertar-li el punt de sal
La prova de l’ou és el secret
Per que mai la mescla isca mal

Mescla ara les olives xafades
Amb aigua bona de sal
Pebrella i fulla de garrofera
Són les brosses que se sol posar

Que bones són les olives xafades
En les bones ocasions solen acompanyar
Una paella, arròs caldós, all i pebre
En un bon esmorzar no poden faltar.


Cap comentari:

Publica un comentari