divendres, 1 de maig del 2020

LA PARLA DE LA VALL

TAULELL
Una altra paraula en desús i canviada per mostrador. 
El taulell és l’espècie de taula llarga i alta que hi ha en les botigues per a mostrar els gèneres als compradors o en els bars per a servir les consumicions. 
      - Eixe dependent aprofita per a estar darrere del taulell. 
Ara l’escoltem o la fem servir poc perquè tal vegada, malauradament, queden menys xicotets comerços, que van tancant per la floració de les grans superfícies i les compres online. 
No era en el comerç on aquesta paraula era utilitzada. També formava par en el vocabulari per exemple de l’ofici del forner i que també va desapareixent perquè avui en dia ha evolucionat i  la gent ha deixat de fer les feines pròpies d’aquest lloc.
Així el taulell és el post de pastar o fenyedor, que es posa entravessada en la pastera o en la boca d'un llibrell, i damunt de la qual es feny el pa. 
O també el post damunt de la qual es porten els pans i coques al forn o es tornen del forn a casa.
Encara es diu a la taula llarga i alta damunt de la qual un menestral treballa les coses del seu ofici.
      - Un taulell d'orfebre. 
      - Un taulell de modista.
Per últim, i tal vegada en l’únic us que es manté ho diem de la peça de ceràmica, generalment quadrada i amb esmalt vidriat de colors diversos per una cara, que s'utilitza per a fer paviments o per a cobrir parets.
Cal treure a col•lació l’ús del seu diminutiu, el:
TAULELLET per descriure a la rajoleta, rajola fina i acolorida, que en moltes façanes de les cases dels nostres carrers i en edificis religiosos, les podem topetar, totes elles amb al·legories religioses, en la seva majoria referides a sants i verges.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada