dilluns, 26 de juny del 2017

EL REBOST DE LA VALL (Programa 52)

EL CAFÈ DE PIPA
(26/06/2017)

"SUBASTA DE TRIUNFOS"
INTRODUCCIÓ
Els oients seguidors d’aquest programa hauran seguit durant els darrers programes les vivències dels programes de TVE que miràvem per la dècada dels 60 i 70.
En el programa d’avui ho dedicarem, dins de la programació infantil, als concursos que es programaren per entretenir a la jovenalla.

I si hem de parlar de concursos juvenils no hem de deixar passar per alt el que fos programa pioner, que cal recordar i que sonava així:

Efectivament l’any 1965 TVE llançava un dels concursos dedicats als estudiants espanyols que va arribar a tindre una gran audiència. CESTA Y PUNTOS, amb Daniel Vindel. (1965-1971). Amb la salutació:
"AMIGOS,MUY BUENAS TARDES Y UN SALUDO MUY CORDIAL"
COMENÇAVA AQUELL PROGRAMA DE TVE DE LA SEGONA MEITAT DE LA DÈCADA DELS 60 A QUÈ ENS ENGANXÀVEM ELS DISSABTES A LA VESPRADA.
Setmanalment a les cases espanyoles, bars, cafeteries, s'aglomeraven els seguidors acèrrims del concurs, especialment en les localitats dels equips que intervenien en el concurs.
Cap al tard la veu de Daniel Vindel amb la seva dona Aurora López, lectora de les preguntes i jutge del programa, amb César Gil i Juan Luis Méndez?, feia que ens deixéssim caure al costat del televisor per recrear-nos, culturitzar-nos enmig del joc, perquè això era Cesta y Puntos: un joc. La seva filosofia era la de jugar i conviure entre els joves.
Es tractava d'un concurs per equips, basat en les regles del bàsquet, en què els col·legis espanyols posaven a prova el coneixement dels seus alumnes.
Una taula d'àrbitres cronometrava els temps i resolia els dubtes.
El públic era part indispensable perquè estava format per la inflada dels dos centres que competien per arribar a la final. Portaven pancartes, corejaven himnes i de vegades xiuxiuejaven les respostes el que significava que Vindel hagués de anul·lar-les davant la indignació dels concursants.
Recordo que cada equip estava format per 5 persones. A la primera taula estaven els 2 davanters, en la següent els 2 defenses i en la següent, només, el pivot.
El presentador llançava la pregunta als davanters, si aquests no sabien la resposta passava als defenses, i si aquests tampoc la sabien passava al pivot, Si aquest també fallava, la pregunta passava al pivot de l'equip contrari amb la paraula "rebot". Per suposat la puntuació era diferent segons el nivell en què es encertés la resposta.
Així que durant 5 anys "Cesta y Puntos" havia estat una referència dels concursos per a xavals.

Però en 1971, l'Educació va canviar amb el ministre d'Educació Villar Palasí. El seu famós Llibre Blanc, conseqüència de la pressió exterior a Espanya, va fer que s'adoptés un nou tipus d'Educació amb major rellevància a la individualitat i diferenciació de l'alumnat, introduint el concepte d'avaluació contínua, canviant el tipus d'activitats memorístiques per altres en les que es començaven a albirar el que avui vénen a dir-se competències bàsiques.
Aquesta visió diferent de l'Educació va obligar que a Televisió Espanyola se li plantegés canviar el format del concurs memorístic i poc creatiu de Cesta y Puntos per un altre ple de proves d'enginy i destresa.

Així va començar un de nou i més creatiu: SUBASTA DE TRIUNFOS.
El presentador, durant el primer any, era el mateix que Cesta i Puntos, Daniel Vindel creant-se un nou format que estigué en antena des de (1971-1974) Concurs en què s'enfrontaven els instituts de tot el país. Es combinaven les preguntes amb proves físiques o de raonament i a més, no es penalitzaven els errors.
Daniel Vindel
S'emetia els dissabtes en la 1 entre les 19:30 i les 20:30h.
A l’any el va rellevar Antolín García qui va romandre al capdavant fins a 1974. Sent el Guionista: Enrique Domínguez Millán i la realització de Emilio Traspas.
Antolín García
Paral·lelament en el temps i coincidint amb la creació d’aquest programa, a La Vall d’Uixó es creava l’Institut d’Ensenyança Mitja, l’Honori Garcia.

I l’any 1974 un grup d’alumnes d’aquest Institutva VA decidir presentar-se.
AVUI DESPRÉS DE 43 ANYS ENS ACOMPANYEN UNA BONA REPRESENTACIÓ D’AQUELLS ALUMNES QUE FORMAREN PART DE L’EQUIP MAHABARAT, EN SUBASTA DE TRIUNFOS Ells són:
      * Amparo Aznar Orenga (la capitana de l'equip)
      * Rosa María Garcia (contestant preguntes)
      * Manuela Martín Catalán (primers programes contestant preguntes i al final en la prova artística, substituint a Ximo Segarra)
      * Ximo Segarra (primers programes en la prova artística i els últims en la prova esportiva llançant penals en la disciplina de handbol, substituint a Diego Burgos Trujillo)
      * Mª Carmen Ambou Fas (reserva, mai va participar en no produir-se cap substitució)
No han pogut assistir al programa per viure fora de La Vall d'Uixó; però que també formaren par de l'equip:
      * Diego Burgos Trujillo (primers programes en la prova esportiva en la disciplina de córrer en les especialitats de 500 i 5000 metres i al final contestant preguntes)
      * Juanjo Tur Moya (contestant preguntes)
Equip Mahabarat (setembre 1974)
Per participar en el programa s'exigia nomenar un tutor, per ser menors d’edat, ja que les edats dels participants devia estar compresa entre 14 i 18 anys. Van elegir a D. Abelardo Cantó, professor de dibuix de l'Institut Honori Garcia. En aquell moment estàven estudian 6è de Batxillerat. Eren dels més joves entre la resta d'equips participants.
En un primer programa especial es va realitzar el sorteig dels equips que participarien en els programes vinents. Donada la potència indubtable de la televisió d'aquella època, és comprensible imaginar l'alegria que es portaren quan vam veure que el grup " Mahabarat de l’Honori Garcia" sortia elegit en un sorteig per participar en un programa de televisió.
La confusa mecànica del programa consistia que el presentador, el mític Antolín García, llançava una pregunta als capitans dels tres equips; aquests la llegien i licitaven o no per ella segons la confiança que tinguessin en que algun membre del seu equip la pogués saber. El capità que guanyava la licitació es la dirigia al membre del seu equip que considerava més capacitat en funció del tema. Si encertava guanyava tots els punts licitats. Si fallava passava a la resta de l'equip però ja valia la meitat. Si fallaven aquests passava al capità valent la quarta part dels punts. I si fallava aquest passava als equips contraris que volguessin contestar-la.
En cas que cap equip licités la pregunta quedava amb la puntuació mínima de sortida i havia de ser contestada obligatòriament per un dels tres equips triat a l'atzar, l'equip que extragués la bola negra d'entre tres boles (dues blanques i una negra).
Com es veu, la responsabilitat del capità era fonamental en el desenvolupament del joc; de la seva agilitat mental, sagacitat i coneixement de les aptituds dels altres depenia el bon funcionament de l'equip.
Simultàniament, l'elegit per a la prova artística es retirava a realitzar el seu treball, que després seria avaluat per un jurat, i que ja no participava amb la resta de l'equip al llarg del programa. La puntuació era completada per proves esportives que en cada programa versaven sobre un esport diferent (bàsquet, futbol, ​​tir amb arc, billar ...). La suma de la puntuació de totes les proves donava la puntuació total de l'equip en aquest programa.

Els equips participants en cada partit eren tres.
L'equip Mahabarat de La Vall d'Uixó va començar participant en el programa d'hivern.
Així apareixia en la programació de TVE dels diaris l'anunci de la emisió del programa:
Dissabte 2 de febrer de 1974. 18'50. Subasta dé triunfos. Presentador: Antolin García. Programa-concurs, amb participants de «Peñarroya-Pueblo Nuevo (Córdoba), «Mahabharata» de Vall de Uxó (Castellón) i «Gaúdí» de Reus (Tarragona).

Dissabte 23 de febrer de 1974. 18.50, 'Subasta de Triunfos (Guió: Enrique Domínguez Millán. Presentació: Antolín García Realització: Emilio Traspas. Aquest programa concurs es troba en la fase de vuitens de final. Equip 1. ° «Barlovento», de Sevilla. Equip 2 ° « Mahbharata », de Vall d'Uxó, Castelló. Equip 3r Gaudí», de Reus, Tarragona.)
En aquesta fase varen quedar eliminats en quarts de finals i ahí va acabar el seu pas pel programa.

Però mesis més tard reberen una sorpresa, van ser elegit per a participar en el torneig d'estiu. La caìtana Amparo Aznar va rebre una cridada proposant-li la noca participació. Van cridar a tots els equips que arribaren de quarts de finals endavant. Va ser com una repesca en la que van configurar una fase de 24 equips.

En la programació de TVE del diaris de l'època publicaven d'aquesta manera el dia i horari d'emisió:
Dissabte 20 de juliol de 1974. 19.30, SUBASTA DE TRIUNFOS. Guión: Enrique Domínguez Millán. Realización: Emilio Traspas Avúso. Fase d’octaus del Torneig d’Estiu. Participen els equips: «Velocidad», dé Segovia. «Mahabharata». de Vall de Uxó (Castellón). «Indálico».de Almeria

Dissabte 31 d’Agost de 1974. 19.30, SUBASTA DE TRIUNFOS. (Guión: Enrique Domínguez Milián. Realización: Emilio Traspas. Fase dels Quarts de Final del Torneig d’Estiu. Participen els equips: .«Mahabharata», de Vall de Uxó, Castellón. «Indálico», d'Almería. «Casablanca», de Zaragoza.

14 de setembre de 1974. 19.30, SUBASTA DE TRIUNFOS. Guión: Enrique Domínguez Millán. Realización: Emilio Traspas Presentación: Antolin García. Fase dels Quarts de Final del| Torneig d’Estiu. Participen els equips: «Chelsy», rití Ocón (Logroño). "Mahabharata», de Vall de Uxó (Castellón) «Minotauro», de Valencia

Van aconseguir arribar a la final, classificant-se junt els altres dos finalistes, «Indalico», d'Almeria i «Oropendola», d'Huesca.
La fase final es va realitzar en tres programes gravats en cadascuna de les localitats dels equips finalistes- Primer es va gravar en La Vall d'Uixó, en el Paratge de Les Grutes de Sant Josep. Va ser tota una expectació per al poble de La Vall, milers de persones es congregaren al voltant de la pista de ball i fins i tot en les muntanyes del voltant. Diferents autoritats estigueren present tan de l'àmbit provincial en la persona del Governador Civil de Castelló com lògicament les locals encapçalat per l'alcalde D. José Solernou Lapuerta. També es va comptar en la participació del Grup Artístic Arcude del nostre poble.
Al final de les diferents preguntes i proves, l'equip de "Mahabharata» de La Vall va quedar davant amb 210 punts, en segon lloc quedà «Indalico», d'Almeria, amb 186 punts i en tercer lloc, «Oriol», d'Huesca, amb 128 punts.
Aquí teniu la programació de TVE del dia d'emisió:
28 de setembre de 1974 19.30 Subasta de Triunfos Fase de finals del Torneig d'Estiu: «Mahabharata», de  Vall de Uxó (Castelló). «Indalico», d'Almeria. «Oropendola», d'Huesca.
Aspecte que oferia el Paratge Sant Josep (setembre 1974)
La fila de les autoritats provincials (Governador Civil)
i locals (Alcalde José Solernou La Puerta i personalitats
Moment del programa
(Rosa, Juanjo i Diego en la primera taula)
La capitana Amparo Aznar rebent un obsequi
d'Ada Solernou, la filla del l'alcalde
Ximo Segarra llançant un penal en la porteria habilitada en la pista de ball de Sant Josep
La següent gravació tingué lloc en Almeria, ciutat de l'equip «Indalico». La gravació es va fer en l'Alcazaba. 
En acabar el programa l'equip "Mahabharata» de La Vall continuà al davant de la classificació amb 277 punts, seguia en segon lloc «Indalico», d'Almeria, amb 191 punts i en tercer lloc, «Oropendola», d'Huesca, amb 188 punts.
Aquí teniu la programació de TVE del dia d'emisió:
5 d'octubre de 1974. 19.30 Subasta de Triunfos Autor: Enrique Domínguez Millán. Música: Antolín García. Realització: Emilia Traspas. Fase de finals del Torneig d'Estiu. Hi participen els equips: «Mahabharata», de Vall d'Uxó (Castelló). «Indáíico», d'Almeria. «Oropendola», d'Huesca-

I amb molta il·lusió i amb plena confiança per l'avantage en la puntuació es desplaçaren a Osca a gravar el tercer i definitiu programa de la fase final. Un autobús en familiars, amics i autoritats es desplaçaren a Osca.
La gravació es realitzà al Pavelló Municipal, també de gom a gom. Van ser molt ben rebuts, els acompanyaren en un recorregut turístic per la ciutat. L'alcalde de La Vall, D. José Solernou Lapuerta també es desplaçà compartint lloc amb les autoritats locals i el Governador Civil d'Osca.
Van superar sense gaire dificultats les diferents proves, mantenint el primer lloc fina al final del programa i arribant a una puntuació de 352 punts, més ajustat ho va tindre l'equip d'Almeria que amb 285 punts va mantenir el segon lloc però a poca distància del tercer, el d'Osca que es va quedar en 281 punts.
Una estrepitosa traca sonà al Pavelló seguida d'una gran celebració. Celebració que continuà en arribar a la Vall on van tindre una clamorosa rebuda.
Com a premi obtingueren 75.000 ptes. en metàl·lic per persona i un viatge de 20 dies per Europa, visitant les ciutats de Londres, Àmsterdam, Brussel·les i Roma acompanyats per Pepe Carbajo, a més a més de diferents obsequis al llarg dels diferents programes: despertador, rellotge de polsera. clauers representatius. I per suposat els viatges, les estades en l'hotel i menjars corria a compte de TVE.

2 comentaris:

  1. Bona vesprada,

    Estic fent un estudi sobre els Sants de la Pedra i m'agradaria rebre-hi informació.

    Atentament,

    Lluís Barberà i Guillem
    Historiador
    Alaquàs (l'Horta de València)
    flotant.43@gmail.com

    ResponElimina