El Cafè de Pipa
28-11-2016
Estava esta setmana fent lloc en la meva cotxera, fer
lloc vol dir que de tant en tant quan ja no hi pots entrar en un lloc per
haver-lo saturat d’amuntonar trastos, et poses a netejar i esbrinar quina cosa
pot prescindir. Doncs en un racó amagat m’ha aparegut un foguer de petroli
damunt d’una cadira menuda de boga. Açò m’ha donat la idea de treure avui del
bagul, el que feien servir els nostres avies per cuinar, el foguer. I al mateix temps rememorar un ofici en desús, el cadirer.
El contingut del programa
* El bagul de les paraules oblidades. Els foguers
* Oficis desapareguts. El cadiraire
* Oficis desapareguts. El cadiraire
* Expressions valencianes
* Els malnoms. On hem encetat una nova classificació, els que van acompanyats de "El tio" i "La Tia".
Si voleu escoltar-ho cliqueu en aquest enllaç:
http://www.ivoox.com/cafe-pipa-dilluns-28-novembre-2016-audios-mp3_rf_14184076_1.html
Si voleu escoltar-ho cliqueu en aquest enllaç:
http://www.ivoox.com/cafe-pipa-dilluns-28-novembre-2016-audios-mp3_rf_14184076_1.html
EL BAGUL DE LES PARAULES OBLIDADES
El Foguer. Utensili per a cuinar, escalfar o
coure.
La història del foc a la cuina es remunta milers d'anys
enrere, quan els primers homínids descobrissin la seva utilitat per rostir els
aliments (especialment la carn i el peix). Des de llavors la seva aplicació a
la cuina s'ha anat depurant fins als moderns fogons amb el que avui podem
preparar el menjar de forma segura, sense olors ni fums, i amb la comoditat de
poder regular la flama segons convingui.
Aleshores el desenvolupament tecnològic de la cuina seria:
foguera, graella, forn de fang, cuina a llenya, cuina de petroli, cuina a gas,
cuina elèctrica, microones i solars.
La cuina d'aquells temps.
La cuina de la meva infantesa, poc té a veure amb l'actual,
les cuines d'aleshores, disposaven de poquíssims recursos, que es compensaven
amb la saviesa i bon fer de les mares i les àvies de llavors, mestres en el art
d'aprofitar i d'improvisar qualsevol guisat, amb l'experiència de la fam patida
en la postguerra.
Si faig memòria des de la meva infantesa fins ara, no hi ha
que remuntar-se molt enrere per veure que la evolució de cuinar és prou recent
i que tots hem conegut el cuinar els aliments directament al foc de la llar i
la introducció progressiva dels diferents cuines que anaven apareixent i que en
el cas de Espanya, per motiu de la guerra civil ha arribat més tard.
Centrant-nos en els foguers. Primer va arribar
El foguer de carbó
vegetal
Aquest s'encenia molt de matí per fer el primer cafè, malta o
xicoira del dia, a l'alba, que barrejat amb llet i sopes de pa, componia el
desdejuni dels majors de la família.
Per encendre el foc, s'havia d'aixecar la tapa del fogó i es
posava una càrrega de carbó. A sobre d'aquesta es posaven uns trossets més fins
de carbó i alguns trossos de paper. Quan ja estava preparat el munt de carbó,
s'hauria la trapa frontal i se li calava foc amb el "Soplaor" o el
ventall d’espart.
Generalment començava a sortir un fum i després calia agafar
el ventall i posar-se a ventar per la part de la trapa. Afortunadament teníem
una campana molt gran sobre que estava feta de maons per la qual sortia tot el
fum.
L’altra opció era la del bufador. S'asseien en una cadira
davant i bufaves.
Recordo que, si bufaves molt fort, començaven a sortir pel
fogó petites espurnes i cendres blanques.
Tampoc hi havia olla exprés ni res semblant, només olles de
ferro, de ferro esmaltat (que al menor cop saltava l'esmalt i es picava omplint-se de calbes negres) i atuells de
fang. Les paelles, per descomptat, no eren antiadherents i es quedava tot
enganxat. Tots aquests estris acabaven ben negres.
Però quina habilitat tenien les nostres mares per cuinar així
!.
Foguer de carbó |
La cases que s'ho podien permetre disposaven de
La cuina econòmica
Encara la recordo quan va ser tota una novetat i un luxe per
a les famílies que rebérem una casa al poblet i la seva cuina venia dotada
d’una d’elles. O quan anava en estiu al poble de mon pare, Mosqueruela on va
aguantar més temps que aquí l’entrada dels foguers de gas.
Una cuina econòmica es compon dels següents elements:
1. Braser. Normalment se situa en la
part esquerra. Es tracta del compartiment on es crema el combustible. Es pot
accedir a ell a través de la boca d'alimentació de la part superior, formada
per una sèrie d'anells de fosa concèntrics, o bé a través d'una portella al
frontal de la cuina, aquesta última no disponible en tots els models.
2. Cendrer. Sota el braser, i comunicat
amb aquest mitjançant una reixeta. És una mena de calaix que recull les cendres
de la combustió i en el seu frontal es disposen unes esquerdes que permeten
l'entrada d'aire necessari per a una bona ignició.
3. Forn. Compartiment que es troba al
costat del braser i el cendrer.
4. Dipòsit d'aigua calenta, tambor o paila.
Sol estar a la part dreta, i es destinava, bé per a ús sanitari, bé per
alimentar una xarxa de radiadors.
5. El conjunt es completa amb un tub anomenat fumer, llar de foc, canó o canella, que evacua els
fums cap a l'exterior. A més de la regulació de l'entrada d'aire a la boca del
cendrer, de vegades hi ha una altra regulació en la sortida de fums mitjançant
una planxa metàl·lica (cortatiro o tiratge), perpendicular a l'eix del
conducte, que llisca per unes guies i tanca la secció de l'humero, en part o
gairebé tota, a voluntat.
6. Compartiment de
neteja. A sota del forn, per a la neteja de l'estufa: s'extreien les
cendres i deixalles del foc amb un ganxo o instrument especial de ferro acabat
en una plaqueta rectangular.
Després vingué el
Foguer de petroli
A poc a poc Espanya anava progressant. Els foguers de carbó
es van substituir en la majoria de cases per foguers de petroli; ja era un
avançament, ja que l'encesa era instantània, i no ennegrien massa les olles. A
les carboneries ara també venien petroli i a les drogueries. Havies d'anar amb
una ampolla que et omplien amb aquest líquid d'olor forta, que al principi,
semblava agradable, però poc a poc es feia desagradable i odiós.
Els foguers de petroli tenien un dipòsit baix on es posava el
combustible, una metxa que era com un mitjó, una roda que servia per augmentar
o disminuir la potència del foc, i una peça cilíndrica, que a casa meva deien
carxofa, per on es canalitzava la flama cap amunt on estava l'olla. La flama
que produïa, gairebé sempre era blau, però la llet escalfada en aquests foguers
per desdejunar a mi em sabia a petroli.
I en l’actualitat
Foguer de gas
En 1802 es creà la primera cuina de gas.
Però aquest avanç per a nosaltres no va tenir lloc fins a
principi dels anys seixanta, quan es van introduir els foguers de gas butà de
dos focs, el que va suposar una gran comoditat a les cuines. En ma casa recorde la marca Balay o Corberó.
Alguns feien servir el campin gas.
Alguns feien servir el campin gas.
Al principi tots teníem por d'una possible explosió, i qui
podia posava l'ampolla color taronja de butà al balcó, per si de cas. Però
avui, més de cinquanta anys després jo segueixo cuinant amb gas butà.
També s'usaven uns petits foguers elèctrics que servien per
escalfar una mica d'aigua o llet, però gastaven molta llum i els cables no
tenien les condicions adequades perquè funcionessin bé.
No cal anomenar com es cuina avui. La modernitat dels
electrodomèstic ens ofereix tota una varietat de possibilitats i models.
Alternem el gas (bombona o canalitzat) i l’electricitat (vitroceràmiques de
resistència o inducció)
Cuines modernes |
OFICIS DESAPAREGUTS
El cadirer
És qui fa, o ven cadires.
A La Vall hi havia tres
o quatre cadirers, però quasi més es dedicaven a l’arreglament d’aquestes que a
fer tot el procés de fabricació de la cadira. Eren tots del poble menys u que
era foraster. Un d’ells era Manolo
Correa.
Les cadires de boga han estat el seient més estès
gairebé fins a la dècada dels anys 60. El cadiraire solia cercar personalment
les matèries primeres que utilitzava, fusta i boga. El bastiment de la cadira
era de fusta (normalment de pi,
de mobila, de faig i d’altres) tornejada i de diferents mides i
alçades, mentre que el seient estava bastit principalment de boga, una planta
herbàcia perenne que es troba a lleres de rius i aiguamolls. En ocasions
s'utilitzaven també altres tipus de plantes com la fulla de blat de moro, la
sisca, l'espart o la palma. Una de les característiques és que una cadira
malmesa rarament es llançava, els cadiraires les reparaven constantment.
Per a construir una cadira primer que tot es tornejava
la fusta, cal dir que els primers torns es movien amb el peu, després es polia
la fusta, especialment en els racons de les motllures. Posteriorment es feien
els forats pels encaixos i es muntava.
Finalment es feia la feina estrica d'embogador,
el treball enreixat que donava una forta resistència al cul de la cadira.
El moment de preparar les fibres era el mes d'agost, a mitjan, quan calia
collir la boga i la sisca, sempre en lluna plena perquè no es corcaren, per a
assecar-les al sol fins que blanquejaren.
En el cas de La Vall eren més embogadors, uns es dedicaven a temps
complet, en combinació amb un fuster que fabricara cadires, fent mobles nous
a més de la reparació, però per altres, era una activitat complementària a
temps parcial del seu ofici, generalment de jornaler.
La tradició de fer seients de cadira de fibres vegetals no s'exercia
només amb boga i sisca. En algunes parts, sobre tot de secans de l'interior,
s'utilitzaven també cordells d'espart, de pita o de cànem, comprats ja
fabricats generalment, i als que treballaven amb ells els anomenaven
encordadors de cadires. La qualitat era molt inferior, però el treball i el
seu preu eren molt més barats.
|
LA
BOGA O BOVA
N’hi ha de dues menes:
· La boga de fulla
ampla és una gran herba que arrela dins l’aigua a ran dels cursos d’aigua més
calmats, en tolls de les rieres i en les basses. Fa unes fulles, que neixen cap
a la base de la planta i tenen forma de cinta ampla que pot fer fins a 2 metres
de llarg i 1 o 2 centímetres d’ampla. Són d’un color verd blavós. Al capdamunt
de les cilíndriques tiges neixen les flors. Cada flor té dues parts. La part
inferior sembla un pur havà gruixut que conté les flor femenines. A la part
superior d’aquesta mena de pur, hi ha la part de la flor més estreta i clara
que conté les flors masculines. Les seves arrels depuren l’aigua i per això
aquesta planta s’utilitza per a fer aiguamolls artificials. Les fulles de la
boga es tallen quan són verdes, es deixen assecar al sol, primer d’una banda i
després de l’altre i s’utilitzen per a fer cistells, cabassos i per a fer els
culs de les cadires.
· La boga de fulla
estreta, com el seu nom indica, té les fulles més primes i són de color verd
clar.
Hi ha diversos models de cadires. En La Vall la cadira més
tradicional ha estat la de boga, també anomenada de bova.
Compta amb un bastiment de fusta tornejada i un seient fet com
hem dit principalment de boga. La seva estructura
i parts d’una cadira eren:
1. Potes,
2. Suports o barretes,
3. Respatller,
4. Seient
Hi havien cadires baixes per cosir, cadires per a xiquets,
cadires de joguina, de costurera, xata,
catalana, castellana, xaparra…etc. Dins d’aquestes, podem trobar cadires
senzilles, que l’única decoració que tenen és la forma tornejada de les potes,
i de luxe, amb decorats de diferents tipus i amb fusta tallada.
Material:
· El torn, que els
primers que s’usaren eren de ballesta i els feien rodar amb el peu, i després
foren substituïts pels “normals” o de llum. Amb ells feien redones les barres
de fusta.
· La serra per
serrar les barres a mesura
· La gúbia per fer
adorns i diferències
· El puntacorrent,
per fer el trenat del seient
· el fil per a fer
els seients;
· unes tisores;
· una espàtula de
fusta
· i, el més
important, les pròpies mans per a fer el trenat dels seients
Construcció
d’una cadira
El procés d’elaboració de les cadires és molt simple i
manual, i les eines que s’utilitzen són molt simples com hem dit.
Antigament, el fil per al seient era la boga, per
tant, el propi cadirer anava al riu a buscar-la i la deixava assecar durant un
temps fins que s’hi podia treballar..
· El primer pas que s’ha de realitzar
consisteix a tornejar la fusta de l’estructura en el torn.
· Després polien la fusta, cosa que
abans feien manualment amb paper de vidre.
· A continuació es muntava i
s’equilibrava la cadira, el darrer pas del procés abans de posar la boga del
seient.
El treball de tornejar l’estructura de la cadira amb
les formes corbes característiques i la decoració de diferents tipus es feia a
mà. Aquesta part de feina requeria habilitat i molta cura en la manipulació de
les eines.
Hi havia cadires de boga d’un color més fosc i
d’altres de més clares, característica que té a veure amb l’assecatge de la
boga. Si l’assecatge es feia a la intempèrie, la boga s’enfosquia, però si es
feia a la foscor, en caixes, el resultat era tot el contrari, ja que la boga es
feia més clara, gairebé blanca.
Les cadires de boga fosca eren més barates que les
claretes.
El cadirer agafava la boga, l’estenia a terra i la
humitejava amb una regadora per fer-la més flexible. Després agafava els brins
de tres en tres i començava a trenar el fons de la cadira. Per fer un seient es
tardaven dos o tres hores. Quan el trenat estava avançat, farcien el cul de la
cadira amb trossos de boga, ajudant-se amb una espàtula de fusta acabada amb
punxó.
El trenat es començava de dreta a esquerra. Primer es
feia un quadrat de boga, cargolant i empalmant les tiges, alternant fulles
primes i gruixudes. Cada quatre o cinc passades, es parava de trenar, se
subjectava l’extrem amb una pinça i, amb la falca, s’ajuntava el trenat, i així
progressivament fins acabar el treball.
EXPRESSIONS
Agafa cadira i seu a
terra (Forma jocosa
de convidar algú a seure)
Agafa't a la cadira! (Es diu a algú abans de donar-li una
nova sorprenent)
Alçar el cul de la cadira (Alçar-se)
Apegar-se la cadira al cul [o Apretar el cul a la cadira] (Passar (algú) el temps seient, sense fer res)
Boga i bagassa, pel
maig està grassa [boga
= bova, planta aquàtica que serveix per
a fer seients de cadires / bagassa = prostituta] (El bon temps afavoreix
la bona presència)
Calfar cadires [ o Estar de cadira [a un lloc] (Fer visites llargues, molestes)
Haver-hi per a
llogar-hi cadires [o Poder-s'hi llogar-hi cadires o Ser per a llogar-hi cadires] (Expressió per a ponderar com és de
curiosa, extraordinària, increïble, divertida, etc., una cosa)
Mes bufat que un
cadirer [ o Porta un pet com un cadirer] (Molt borratxo)
No escalfar cadira [ o No escalfar cadira a casa seva] (Fer visites ràpides)
Quan hi ha una cadira
buida, tots hi volen seure (Vol dir que tothom vol ser el primer a aprofitar una oportunitat)
Semblar que el cul no
li cap damunt de la cadira (Es diu quan una persona no para massa temps en un lloc)
Suc de cadira (Feina d'estudiar, de pensar bé)
Tenir agulles a sa
cadira (Estar
assegut per força, però agitat de la impaciència o del temor)
Una casa sense foc és
com una cadira sense cul (Resulta trista com quan falta algú en la família)
MALNOMS PRECEDITS DE “EL TIO” o “LA
TIA”
Una costum molt típica de La Vall és l’ús de “El tio”
i “La tia” com acompanyament dels malnoms.
Però qui és mereixedor de portar-ho:
a) Si es tracta d'un individu especial, per la seua personalitat i ascendent en el
poble. Molt freqüentment, inclús després de mort, entra en la mitologia local i
se segueix introduint el seu malnom amb "el tio...la tia".
b) Si ens referim a la persona més vella, de la família que portà el malnom en
qüestió.
c) Quan els que parlen es refereixen a un individu que
pertany a les generacions anteriors,
o siga, a la dels seus pares o avis.
d) Si ens
referim a la més representativa de la família
Com hem escoltat, en un poble en el que hi havia l’ofici del
cadirer i moltes famílies vivien d’aquesta pràctica. No podia faltar un malnom
professional que li fera referència:
· Cadirer, El
tio (fabricava cadires)
· Afaitagats La
tia (el seu marit
era barber i es diu que en una ocasió va rasurar a un gat, pel que ella va
adquirir aquest sobrenom pejoratiu)
· Avellana El
tio
· Bajoca, El tio (el seu avi li deia constantment: "estàs més
verd que una bajoca!")
El tio bajoca |
· Bandera, El tio (Quan va acabar la guerra
carlista va pujar al campanar de l'església de l'Assumpció amb una bandera
blanca, motiu suficent per a que quan va baixar li posaren bandera de malnom)
· Bienpaga, La tia
· Blanquejaor, El
tio (es dedicava a blanquejar fil)
· Blavet, El
tio (eren visibles molts capil·lars
blaus per la cara i el nas)
· Blaveta, La tia (s'explica que sovint
deia:"...la roba ben neta, sempre blaveta .. .”)
· Bolea, El tio (escolà de
l'Assumpció, tenia el costum d'amenaçar els acoliquets amb un: "te pegaré
una bolea!")
· Bollo, El
tio (era gros i amb cara rabassuda)
· Bolo, El tio (l’avi treballava en una mina i quan arrencava una pedra grossa deia
“bolo va!”)
· Boro, El tio (sobrenom que es va
portar des de la mili, doncs havent-la complert en Melilla, pronunciava
malament la paraula "moro", truncant-la per irregularitat en la
direcció per la de "boro", i, amb el sobrenom es va quedar)
· Borretes, El tio
· Borriol, El
tio (procedia de Borriol)
· Botifarra, La
tia (fabricava embotit –botifarres-)
· Botifarro, El tio
· Braguetola, La tia
· Branquicas,
El tio (era natural
de Xóvar i portava llenya a la Vall. "ya te traeré branquicas!",
deia, i d'aquesta manera se li va cridar)
· Bretón, El tio
· Bruteta, La tia
· Bunyol, El
tio (procedia de Bunyol)
· Burra, El tio (s'explica que un dia va passar un
“burro” amb el seu òrgan sexual dret i tots van riure en comentar el succés
dient "aguaita quin burro!!", al que ell innocentment va contestar:
"¡aixó no és un “burro”, és una “burra!! " i amb el malnom es va
quedar)
· Burromatam, La tia (es diu que en una arrencada
tragicòmica, es va posar als peus del ruc perquè el trepitgés perquè el seu
marit no la volia: "burro, matam que Manuelet no em vol!!")
· Buscalios, El tio (era molt fanfarró, el que li portava més d'un problema)
· Cabota, El
tio (tenia el cap gran)
· Cabra, El tio
· Cabreta, El tio (una vegada el van veure quan anava a
enterrar una cabra que se li va morir)
· Cacariqui, El tio
· Cadenas, El tio
· Cagacamins, El tio
· Cagaeta, La tia
· Cagallonet, El tio
· Cagarrites, El tio
· Cague El tio
· Cairesa, La tia
· Callauet, El
tio
· Calo, El
tio (de Pascual o
"pascualo")
· Camissetes, El
tio (es dedicava al tèxtil)
· Canario, El tio (sempre anava xiulant pel carrer i ho
feia molt bé)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada