divendres, 12 de febrer del 2016

REFRANYER DELS ENAMORATS

SANT VALENTÍ
(14 de febrer)
Les parelles i l'amor té un dia per celebrar la seva condició, el Dia dels enamorats. Gairebé tothom sap que el 14 de febrer és el dia de Sant Valentí, però el que desconeixem és per què se celebra aquest dia i quin és el seu origen, malgrat això ens esforcem per fer regals originals per Sant Valentí a les nostres parelles .
Tot i que avui en dia és una de les celebracions més consumistes i que més beneficis generen a infinitat de comerços, el Dia de Sant Valentí en els seus orígens no va ser inventat per uns grans magatzems (tal com assenyalen alguns), encara que va ser hàbilment aprofitada pels empresaris per treure una bona tallada d'una data tan assenyalada al calendari.
Però el Dia de Sant Valentí, com a sinònim del dia dels enamorats va començar a celebrar-se quinze segles enrere, concretament l'any 494 dC, sent afavorit pel papa Gelasio I, qui va prendre la mesura de celebrar una festivitat catòlica el 14 de febrer, amb la finalitat d'anul·lar i prohibir la festa pagana de les Lupercals que se celebrava des de l'Antiga Roma cada 15 de febrer en honor a Lupercus, protector dels pastors i els seus ramats i com a homenatge a la lloba que va alletar als bessons Ròmul i Rem (destinats a fundar Roma segons les antigues llegendes).

Des del segle IV s'havia anat eliminant gradualment totes les celebracions paganes, sent substituïdes o reconvertides en altres de caràcter religiós.
Gelasio I necessitava anteposar una altra festa a la celebració de les Lupercales, de manera que va escollir el del Sant que queia just un dia abans i que havia (suposadament) viscut dos segles abans: 'Sant Valentí'.
La història de Sant Valentí, que venia a suplir aquesta important festa pagana, ve envoltada d'infinitat de llegendes (la majoria desmentides amb el transcurs dels segles) És una història llarga i una mica ambigua ja que existeixen diverses versions. Igual que sabem que en el món antic, en l'època de Roma se celebrava el dia de l'amor, en memòria al déu grec Eros, amb ofrenes i peticions per trobar parella, no sabem exactament quin és l'origen de la història de Sant Valentí. Uns el situen en el regne de Claudio III quan els soldats no podien contreure matrimoni. L'emperador creia que en el camp de batalla rendien millor els homes solters i va posar en ferm aquesta premissa. Sant Valentí va protagonitzar un episodi de rebel·lia en casar en secret a les parelles joves que l'hi demanaven, encara que no li va durar molt. Quan va arribar a l'orella de l'emperador va voler conèixer-lo i escoltar el que deia. Sant Valentí en ser rebut per l'emperador va pregonar la seva fe però no aconseguiria res. L'emperador va enviar ordres per processar al valent i va acabar empresonat.
En el temps que va passar a la presó es va enamorar de la filla del carceller. El dia a dia amb ella i el ser el seu mestre per petició del seu pare va fer que s'enamorés de la noia. La firma que li va posar a la seva enamorada en una carta ha arribat fins als nostres dies: "Del teu Valentí", fins i tot hi ha una expressió en anglès que s'usa en els comiats que és "Fron your Valentine". Va poder ser aquest l'origen de les cartes d'amor ?, les de Sant Valentí segur que si. El patró dels enamorats va ser executat el 14 de febrer.
No obstant això hi ha altres narracions que diuen que Valentí era adorat pels nens del seu poble i que va ser empresonat per ser cristià i negar-se a donar culte a altres déus. Els nens anaven a veure'l a la presó i a través dels barrots li tiraven cartes i missatges d'afecte. 
Almenys aquesta és la història que va difondre l'Església Catòlica per justificar el fet d'instaurar, a partir de l'any 494 dC, la celebració del Dia dels enamorats a la festivitat de Sant Valentí i per tant així poder carregar-se d'un cop de ploma la festa pagana de les Lupercales.
I com a festivitat religiosa es va estar celebrant al llarg dels següents quinze segles (fins al 1969) any en què sota el pontificat de Pau VI l'Església Catòlica va decidir eliminar Sant Valentí com a festivitat del calendari postconciliar (acordat en el Concili Vaticà II), passant a ser aquesta una data amb sant però sense celebració.
Però en aquell temps la comercialització del Dia de Sant Valentí com a data del Dia dels Enamorats ja estava totalment instaurada en la societat de consum.
Com a nota curiosa, cal indicar que el primer registre que existeix sobre la comercialització d'aquesta data és el que assenyala a la nord-americana Esther A. Howland com la precursora de la venda de targetes regal amb motius romàntics i dibuixos d'enamorats que va idear i va realitzar a mitjans de la dècada de 1840, venent per uns centaus a la llibreria que regentava el seu pare a Worcester (Massachusetts) i les quals es van convertir en tot un èxit.
Cal destacar que diversos són els sants anomenats Valentí als quals se'ls ha adjudicat ser el 'sant' al qual se li va dedicar el Dia dels Enamorats, no arribant a cap acord ni tan sols els mateixos membres de l'església, per la qual cosa les llegendes i mites al voltant d'aquest personatge i les seves diferents procedències són múltiples, podent trobar-nos amb infinitat d'esglésies que diuen tenir les restes de Sant Valentí.
Es pot interpretar que d'aquella història sorgeix avui aquesta costum d'intercanviar missatges, postals d'amor, missatges picants, emails i, fins i tot, algun que altre fetitxista segueix escrivint cartes d'amor a la seva parella.
El comerç, l'oferta turística, culinària i eròtica ens ha portat a consumir un dia de caprici amb data 14 de febrer. Trobem munts de regals originals fabricats exclusivament per a aquest dia. Llenceria femenina sexy, en vermell i amb cors per tot arreu, bombons amb ingredients afrodisíacs, receptes eròtiques, postals virtuals d'amor, restaurants romàntics amb un "Especial Sant Valentí" a la carta, fins i tot hotels que et conviden a xampany amb maduixes al teu habitació, per celebrar amb magnificència!

EL REFRANYER
Per sant Valentí floreix el romaní.(Literal)
Per Sant Valentí trascola ton vi. (És el moment de treure el vi del cup i fer-lo passar a un altre recipient)

Per Sant Valentí, L'ametler florit (Els ametllers comencen a florir a mitjan gener i la florida dura fins aquesta data en terres llevantines)
A l'amor el pinten cec (Es diu perquè hi ha alguns enamoraments o matrimonis que ningú s’explica quan no hi ha bellesa física o moral en algun dels membres de la parella)
A l'amor no hi ha forca que el sostinga (L’amor estira de la voluntat i pot més que ella)
A més amor, més pudor (A vegades, l’excés d’amor es fa pesat perquè demana massa contraprestacions)
Abans era Déu l’amor, ara és l’or. (Realment, la riquesa material sol influir més els humans que no l’espiritual)
Aguantar la capa (Acompanyar una parella d’enamorats quan festegen)
Aguantar l'espelma (Acompanyar una parella d'enamorats per a vigilar-los)
Amor ardent, cec i calent (L’amor sexual encega la ment i fa fer coses que en altres circumstàncies no faríem)


Amor comprat, dona'l per venut (L’amor fictici té data de caducitat)
Amor complit, cec i atrevit (L’amor sexual encega la ment i fa fer coses que en altres circumstàncies no faríem)
Amor fort dura fins a la mort (Hi ha amors que perduren fins més allà de la sepultura)
Amor gran venç totes les dificultats (Certament)
Amor i cels són els dos del mateix pèl (La gelosia és el sentiment de possessió total de l’amor de la persona estimada, per tant és una manifestació exagerada o malaltissa de l’amor)
Amor i dolor no es dissimulen (Tot amor implica alguna mena de dolor en algun moment: trencament, desavinences, dependència, gelosia...)
Amor i dolor són del mateix color (Tot amor implica alguna mena de dolor en algun moment: trencament, desavinences, dependència, gelosia...)
Amor nou, tot ho remou (L’enamorament capgira els enamorats i trasbalsa les seues circumstàncies ordinàries)
Amor que aplega a l'oblit, amor que no ho ha sigut (Un amor vertader no s’oblida mai, encara que haja sigut efímer, truncat o impossible)
Amor sense diners, poc durador és (En la precarietat i en la desgràcia augmenten les discussions familiars)
Amor sense patir, això no pot ser (L’amor de veritat implica moments de dolor, patiment, privació o sacrifici per l’ésser volgut)
Amor, amb amor es paga [o es cura] (Qui s’enamora viu en un nuvolet irreal, i si és correspost/a, se li reequilibra la ment)
Amor, tot ho perdona (És el sentiment més noble)
Barretina de costat, fa enamorat (Dur la barretina ben plegada i una mica decantada es considerava desig de voler trobar promesa)
Beata, si l'amor no et desbarata (L’enamorament canvia el comportament de les persones)
Bregues d'enamorats amors doblats.
Costa més de pescar [o conservar] que d'enamorar (Hom ho diu de les relacions de parella)
Costa més haver enganyat el peix que les dones (Si difícil resulta fer que algú s’enamore de nosaltres o fer creure una mentida, encara costa més saber pescar i que la pesca es deixe pescar)
Costa molt poc d'enamorar i costa molt més de conservar.
Cul que veig, cul que vull (Critica els envejosos, els enamoradissos i aquells que comprarien tot el que veuen)
De l’amor a l’odi només hi ha un pas (A vegades, per qualsevol motiu, les persones acaben odiant-se)
De l’amor, son efecte és no veure defecte (L’enamorament fa que es veja només el que interessa veure)
De mal d'amor, els metges no en curen
De tant que em vol, em fa la col; de tan que m'estima m'arruïna (Es diu quan, per excés d’amor, de volença o servitud, algú ha fet alguna acció que ha resultat perjudicial; o bé quan algú s’aprofita de la confiança d’algú altre)
De tant que et vull et trec un ull (Significa que l’amor o qualsevol passió de vegades és irracional i fa mal en lloc d’afavorir)
Dir amoretes (Dir paraules amoroses a algú)
Donar carabassat (Rebutjar una petició amorosa)
Donar cervell de gat [a algú] (Enamorar-lo fortament, donar-li desig exagerat)
El badall no ment: son, gana o enamorament (Es tracta d’un acte reflex del cos en el qual no intervé la voluntat)
El boig té judici i l'enamorat no té seny
El temps fa passar l'amor, i l'amor féu passar el temps (Certament, el pas temps ho refreda tot: l’amor i l’odi, mentre que qui està enamorat perd la noció del temps)
Els enamorats són uns golosos; s'enfiten d'ulls (Referit a l'enamorament. Els enamorats no es cansen de mirar-se)
Els enamorats surten quan sa fadrina és vella (Es diu per les solucions tardanes, que es presenten quan la cosa ja no té remei)
Els primers amors són els millors(El descobriment de noves coses, sempre fa il·lusió)
Els que es casen per amors, sempre viuen amb dolors (Qui s’enamora, pateix per la persona estimada)
Entre marit i muller, tot ho aplana un bon voler (L’amor, tot ho perdona i tot ho supera)
Estar boig [per algú] (Estar molt enamorat d'algú, desitjar algú o alguna cosa freturosament) 
Estar enamorat fins a les calces (Estar molt enamorat)
Estar enamorat i no conèixer la casa (Es diu de persones que pareixen preocupades o embovades)
Estar enfigat (Estar enamorat de manera obsessiva)
Estar mort [per una persona o cosa] (Estar-ne molt enamorat, desitjar-la impacientment)
Estar seny a perdre (Estar molt enamorat d'algú, desitjar algú o alguna cosa freturosament)
Fer bona parella ( Es diu a un home i una dona quan es veuen enamorats o tenen bona presència quan van junts)
Fer d'ala [algú] (Seduir, enamorar)
Fer d'espelma (Acompanyar una parella d'enamorats per a vigilar-los)
Fer enamorar pedres (Ésser extraordinàriament simpàtic i fer-se estimar de tothom)
Fer manetes (Donar-se les mans amorosament. Acariciar-se. Besar la mà)
Festejant d'argent, festejant de llanderòl calent (Es refereix al punt de vista femení de l'amor)
Guardau-vos de fadrina que s'enamora de coll i corbataHome enamorat, home empenyat (Destaca que l’enamorament encega l’intel·lecte i fa fer molts regals i moltes locures d’amor)
Home enamorat, mans foradades
Jurament d'amor i fum de xumenera, el vent s'ho emporta (Significa que l’enamorament és un estat mental transitori i que de vegades hom es penedeix d’allò que ha dit en algun moment d’exaltació)
Jurament d'enamorat, se'n riu d'ell el gos i el gat (Significa que l’enamorament és un estat mental transitori i que de vegades hom es penedeix d’allò que ha dit en algun moment d’exaltació)
Jurament d'home, suor de cavall i plor de dona, tant se me'n dóna (Significa que l’enamorament és un estat mental transitori i que de vegades hom es penedeix d’allò que ha dit en algun moment d’exaltació)
Juraments d'enamorat, no els creu tot home sensat (Significa que l’enamorament és un estat mental transitori i que de vegades hom es penedeix d’allò que ha dit en algun moment d’exaltació)
L’amor desastra a les gents (Quan u s’enamora, se li modifica la percepció de la realitat)
L’amor entra pels ulls (En general, és així entre les persones, encara que hi intervénen altres factors)
L’amor és un bon desig que du a bon fi (L’amor busca un bon fi, encara que a vegades no hi arriba)
L’amor ve de l’amor (Un sentiment en fomenta un altre de similar)
L’amor, callant demana (Significa que qui està vertaderament enamorat no exigeix mai res, però espera detalls de l’altre)
L’amor, com el fred, no sap on es posa (L’enamorament és al·leatori: pel color dels ulls, la veu, el caràcter...)
L'amor crema més que cent focs (L’enamorament encega l’intel·lecte)
L'amor és cec, i veu el que vol (Es diu com a justificació de qui ha triat una parella a la que els altres no li troben cap encant, virtut o afinitat)
L'amor és com la lluna, si no augmenta minva
L'amor és el desig irresistible de ser irresistiblement desitjat (L’amor busca un bon fi, encara que a vegades no hi arriba)
L'amor és foc i la dona estopa [estopa = esca, detonant, pólvora, encenall] (Una dona enamorada corre el perill de quedar embarassada)
L'amor fa molt, l'argent fa tot (Confirma que l’amor és molt poderós, però que els diners ho són encara més)
L'amor i el vent, per cada un que se'n va en vénen cent (Es una visió optimista que es planteja quan un amor s’ha frustrat)
L'amor no té preu, ni a plaça en venen (Ressalta el valor de l’amor vertader perquè és incondicional)
L'amor sol fer mal joc a la dona, car ell és foc i ella estopa [estopa = esca, detonant, pólvora, encenall] (Una dona enamorada corre el perill de quedar embarassada)
L'amor tot ho perdona, menys l'engany (És el sentiment més noble)
L'amor tot ho veu d'un color (L'enamorat l'entela l'enteniment)
L'amor tot ho veu d'un color (L'enamorat l'entela l'enteniment)l'amor, maneres de dir
La borra a prop del foc s'encén [borra = llana triturada] (Una dona enamorada corre el perill de quedar embarassada)
La cera al costat del foc s'escalfa (Una dona enamorada corre el perill de quedar embarassada)
La festejadora, del pitjor s’enamora (Critica les que festegen massa temps)
Mal d'amor (Aflaquir per insatisfacció o excés d'amor)Mans gelades, enamorades
No t'enamoris d'una bòrnia, que a l'últim fins li veuràs dos ulls
Pedretes em tires, senyal que m’estimes (Significa que les petites baralles entre enamorats serveixen per augmentar l'amor entre ells)
Pensen els enamorats que tothom té els ulls tancats (És prou habitual que considerem que les altres persones tinguen els mateixos defectes que nosaltres)
Per l'home enamorat, no hi ha dona lletja (Sobre gustos no hi ha res escrit)
Picar a pondre (Fer-se l'aleta els enamorats pròxims a casar-se)
Posar els ulls (Fixar-se, enamorar-se)
Qui canta, els seus mals espanta; qui plora, el seu mals augmenta i el qui està enamorat sols de mirar s'acontenta
Qui està enamorat no hi veu, i cada hora n'hi fan una
Qui viu enamorat, té el cor turmentat (Qui s’enamora, viu un somni i pateix per la persona estimada)
Rebre carbassa (Rebre una resposta negativa per tenir relacions amorosos)
Renyines d'enamorats, amors multiplicats.
Requerir d'amors (Demanar algú que accepti l'amor del demandant)
Seny a perdre (Enamorat extremadament)
Tenir-li el cor robat (Estar molt enamorat d'algú, desitjar algú o alguna cosa freturosament)
Tirar-li [a algú] amoretes (Galantejar)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada