dimarts, 15 de desembre del 2020

EXPRESSIONS DE LA NOSTRA PARLA

A LA SOPA BOVA 
Possiblement les formes més comunes en les que s'utilitza el terme 'sopa boba' són: 
· estar a la sopa boba 
· viure de la sopa boba 
· caminar a la sopa boba 
Són expressions que utilitzem quan volem fer referència al fet que algú viu gandulejant i aprofitant-se de la bona voluntat dels altres, que li proporcionen el que necessiten sense que aquest s'esforci per aconseguir-ho ... un gorrer. 
L'origen es troba en un costum de l'Edat Mitjana consistent a donar de menjar als pobres i els que no tenien recursos per part dels convents. 
Se li va cridar "boba" a causa del costum dels captaires de menjar amb la boca tremendament oberta, un costum bastant criticada en l'època i que els feia semblar "bobos" (per l'associació de la idea que els "bobos" sempre porten la boca oberta) segons els més refinats de l’època 
Cada dia a la mateixa hora es reunien a les portes dels convents nombrosos pobres de solemnitat ... i estudiants! que veien en aquesta obra de caritat una manera de dur-se a la boca alguna cosa calenta; en aquest cas una sopa feta d'aigua i pa, que de vegades portava algun vegetal per donar-li una mica de gust. 
Aquests estudiants que aprofitaven l'obra de caritat per menjar van ser cridats “sopistes” i se'ls acusava de viure a la "sopa boba", ja que s'alimentaven del que els donaven, sense preocupar-se per obtenir una feina o dur a terme alguna activitat que els reportés guanys.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada