divendres, 15 d’abril de 2016

EL REBOST DE LA VALL (Presentació i avanç)

El dilluns 11 d'abril, La Cadena Ser de La Vall d'Uixó, ha encetat un nou programa titulat EL CAFÈ DE PIPA, dirigir per Vicent Arnau en horari de 15h. a 16h.
Per a aquest espai, Vicent Arnau es va posar en contacte amb mi per a requerir-me com a col·laborador del programa. 
En saber les seves intencions vaig acceptar la seva proposta i acordarem en fer una secció que la he anomenat el Rebost de La Vall, en la que parlaré de temes que estan recopilats en aquest bloc.
La meva col·laboració serà tots els dijous a partir de les 3:05h.


El rebost de La Vall. Programa 1. Presentació

Aquest dijous 14 d'abril ha estat el primer programa. Per escoltar-ho cliqueu a l'enllaç que hi ha a continuació.


El seu contingut és aquest:

Perquè he elegit aquest títol?
En quan em van oferir que participés en aquest programa per aportar tot allò que pertany a la vida de la gent de la Vall, i, que al llarg dels temps, han contribuït a desenvolupar les diferents expressions culturals mitjançant:
·        les tradicions
·        la parla
·        el vestir
·        l’activitat econòmica (oficis), artística, musicals, etc

Vaig pensar en la paraula rebost. que com bé diu el seu significat:
El "rebost" era una dependència de la casa amb unes característiques físiques adequades, on a manca d’una nevera, aquest espai era ideal per a la conservació dels aliments, amb una ventilació i orientació determinades i en on es guardaven les conserves, els adobs, les confitures, parts del porc després de la matança, els formatges, licors i tots els productes per a la cuina que permetien ser emmagatzemats. A més es guardaven els estris necessaris en l'elaboració i els recipients determinats per poder conservar els productes en bones condicions, pots, tests, gerres, etc.

Doncs el nostre rebost no estarà ple d’aliments sinó de coses de la Vall com:

* El bagul de les paraules oblidades (Cada setmana parlarem d’una paraula que ha caigut en desús, bé pel que el seu us ha canviat de moda o perquè desapareix la cosa a la que representa). Avui ja hem començat amb la paraula rebost.
* La parla de la Vall (Parlarem del llenguatge de comunicació). Mitjançant l’ús de:
*  Expressions
*  Frases Fetes
 Refranys
* Patrimoni immaterial (Farem un repàs a tot allò que ha format o forma part de la vida del nostre poble i que representa un tret de la nostra identitat. Com són les:
*  Tradicions i costums
*  Els malnoms

 Partiré d’allò que és fruit de la convivència dels vallers i valleres, eixa que abans estava present contínuament, eixa que era tan estreta i cordial, on els veïns  no som números, éssers anònims que no es coneixem, sinó que tenim nom i fins i tot malnoms que ens individualitzen.
I aquesta convivència dóna lloc a molts personatges, situacions, moments i fins i tot expressions curioses i entranyables.
En aquesta sessió  traurem del rebost algunes paraules, frases i expressions utilitzades per molts vallers i valleres. Eixes que formaven part de la cultura i del dia a dia dels llauradors en el seu tros, dels treballadors artesanals i fabrils en els seus llocs de treball, en converses col·loquials del carrer i el mercat i fins i tot a les mateixes cases.
Potser escoltareu d’algunes que vos sonen (i potser que les vareu usar o encara useu) i vos despertaran algun record adormit de la vostra infantesa o de la vostra  joventut. Els més joves segurament les desconegueu; però el principal motiu d’aquest programa és precisament això, donar-les a conèixer i aconseguir que no es perdin i puguen perdurar.
Espero que si al llarg d’aquests programes noteu a faltar d’algunes o fins i tot, si la informació que transmet és errònia, ampliable i mereixedora de suggeriments, la compartiu amb mi i entre tots i totes contribuïm a enriquir i completar aquest rebost que avui hem obert.
* Ho podreu fer mitjançant el Correu electrònic: rebostdelavall@gmail.com
* I si voleu accedir a més informació ho podreu fer entrant als dos llocs webs que tinc oberts:

Bé, sembla que la presentació d’aquesta secció ens ha ocupat la majoria del programa.

Però per fer boca he preparat una mescla del seu contingut.

Com a base del tema d’avui he elegit un ofici molt emblemàtic de La Vall i al que li devem en gran part la identitat del nostre poble pel fet de ser el gran impulsor del seu desenvolupament econòmic i demogràfic.
Hem refereix a l’espardenya i posteriorment la sabata.
Ahi va un refrany molt emblemàtic de La Vall i que li ve molt bé a aquesta sessió del Cafe de Pipa.
Boira en Pipa, boira al Castell, pica espart i fes cordell
 (Indica pluja i aconsella no anar al camp i els llauradors i filadors que treballaven a l’aire lliure es retiraven, moment que aprofitaven per enllestir feines pròpies de l’ofici de sogers)

També hi ha una dita tòpica que ho acredita:
En Artana són sariers; 
en la Vall espardenyers; 
en Eslida, taponers, 
i en Tales, dolçainers

CURIOSITATS DE LA SEVA HISTORIA
Sabeu quin és el seu origen?
·  Va néixer com a conseqüència d'un conflicte social, sent encara el Duc de Medinaceli amo i senyor de la Vall (1641).
·  El motiu va sorgir quan el Duc va pujar l’arrendament als colons i aquestos es van negar.
·    El Duc per castigar la rebel·lia va fer venir unes famílies de Forcall perquè conreessin les seves terres (si visiteu el museu de Forcall hi trobareu referència).
·    Davant tal determinació dels colons van deposar la seva actitud i van tornar a conrear la terra.
·    Les famílies arribades del Maestrat van haver de buscar una ocupació; com coneixien l'ofici d'espardenyer, van començar a practicar aquesta activitat per cobrir les seves pròpies necessitats.
Procés de transformació
·    La Vall passa de ser eminentment agrícola a incorporar la industria del calcer
·    Incorporació del cultiu del cànem (arrancant les moreres).
·    Proliferació de l’activitat espardenyera
El gran canvi. Ve donat perquè
·    A finals del segle XIX s’inicia en el negoci de l’espardenya Silvestre Segarra Aragó
·  En 1919 la família Segarra va iniciar la fabricació de calçat de cuir, introduint progressivament maquinària que millorava la productivitat d'un procés.
·    Al 1930 inaugura una gran fàbrica.
·  A partir de la Guerra Civil el nombre de fabricants va disminuir a causa del gran desenvolupament que va assolir la fabricació del calçat a càrrec de l'empresa Silvestre Segarra e Hijos.
· La fabricació d'espardenyes es va mantenir de manera artesanal fins a les dècades de 1940-1950.
Nom d’alguns patrons d’aquest anys eren: Bonig, Casalamo, el Torero, Juanet de Tecla, el tio Quiquet…….

Tipus d'espardenyes:
L'espardenya típica de la Vall era la de careta o cintes.
La fabricació de l'espardenya ha tingut dues variacions: d'espart i de cànem

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada