diumenge, 7 d’abril del 2013

CALENDARI DE LA SEMBRA

Les fases lunars són importants en moltes coses. La lluna exerceix influència sobre les marees i aquestes propicien que la saba de les plantes ascendeixi. Sembla que el pleniluni i la seva llum provoca el creixement en alçada de les plantes. La llum de la lluna intervé en la fotosíntesi i en la germinació, ja que els raigs llunars tenen capacitat per penetrar a terra.
Lluna plena: És quan més saba tenen els teixits dels productes agrícoles, és recomanable per a la recol·lecció de fruits i la preparació de la terra.
Lluna minvant: És quan adopta la forma de la lletra "C": la saba es concentra en les parts subterrànies, és recomanable per a empelts, podes, les branques sarments i canyes són més resistents tallades en aquesta fase. La sembra de productes dels quals es consumeix la part subterrània, patates, pastanagues etc. La sembra d'hortalisses de les que es consumeix la part aireja però que es vol evitar el seu espigat o magraner.
Lluna creixent: Fa en forma de "D": la saba puja a la part aireja, es recomana per plantar i podar en els casos que es vulgui afavorir el rendiment productiu dels arbres. La sembra de productes de desenvolupament aeri excepte les que es puguin espigolar o granar a causa de la calor.

CALENDARI DE SEMBRES
GENER, FEBRER, MARÇ, ABRIL I MAIG: Bulbs d'estiu, gespa, cogombre, carbassó, meló, síndria, julivert, rabanillos, pastanaga, remolatxa, endívies, mongetes, card, borratja, bleda, alls, llavors de flor, aromàtiques, patates.
JUNY, JULIOL, AGOST, SETEMBRE: Card, borratja, bleda, pastanaga, raves, naps, gespa.
OCTUBRE, NOVEMBRE I DESEMBRE: Faves, espinacs, pèsol, bisalto, alls, bulbs de primavera, llavors de flor i aromàtiques.

CALENDARI DE TRASPLANTAMENT.
GENER, FEBRER I MARÇ: Ceba primerenca, ceba de fonts, enciam, borratja, bleda, porro, maduixes, espàrrecs, rosers, arbres fruiters i ornamentals, arbustos comestibles.
ABRIL, MAIG I JUNY: Tomàquet, pebrot, albergínia, enciam, ceba tardana, ceba de fonts, bleda, borratja, bitxo, alfàbrega, julivert, porro, col, carbassó, cogombre, síndria, meló, jueva.
JULIOL, AGOST I SETEMBRE: Carxofa, col, coliflor, api, porro, bleda, borratja, enciam, escarola, card.
OCTUBRE, NOVEMBRE I DESEMBRE: Ceba primerenca, enciam, borratja, bleda, maduixes, rosers.

Gener.
Sembra: Patata primerenca, all, all porro, ceba, enciam, pèsols verds, borratja raves, pastanagues.
Preparació de bancals per a noves sembres d'horta, amb abonat de fems i compots, Recol·lecció de cols, cols de cabdell, bròquil, pastanagues, remolatxa de taula, xicoires, api, escarola, bleda, llombarda etc ... Emblanquinat de troncs i sulfatat de la vinya i fruiters d'os. En jardineria, moment oportú per a la sembra de tulipes, lliris, narcisos violes etc.
Febrer.
Sembra: Patata primerenca, espàrrecs, enciam, tomàquet, ceba, maduixa, pèsols verds llentia, cigró, carbassa i carbassó
Femat del terreny de les patates, sembra de castanyes, alisos i àlbers. Se segueix plantant fruiters. Poda de fruiters d'os i llavor així com d'arbustos exceptuant els de flor en fusta d'un all, liles, gessamins .. Es sembren les gardènies i les herbes oloroses farigola, lavanda, alfàbrega, orenga, etc.
Març.
Sembra: Patata, col i col, enciam, carbassa i carbassó, ceba, porro i mongetes tendres, albergínies, cigrons, tomàquet, pebrot, alls
Abonat de la terra en general (fems, compots, o similars) especialment la dels fruiters, acabar de plantar i podar. Empeltar amb pua, en jardineria es sembra: margarides clavells Sr Diego de dia / nit anemones ..
Abril.
Sembra: Llentia, cigró, patata tardana, enciam, bleda, endívia, carbassa i calabací, cogombre, albergínia, api, maduixes, ceba, porro, pastanaga i mongetes verdes, blat de moro
Sembres i trasplantaments de coníferes, birbada de patates, aclarida en els planters d'albergínies i tomàquets. Treure brots inútils en fruiters d'os. Comença la temporada dels insectes als quals haurà de començar a vigilar, pugons, afidos etc.
En jardineria sembren azucenas, clavells i clavelinas, caputxines, anemones, rosers, pensaments, violetes, margarides etc.
Maig.
Sembra: Blat de moro, melons, endívies, albergínies, pebrots, mongetes verdes, síndria, melons, api, patata tardana, carbassó, cogombre, porros, pastanagues, bledes.
Es comença a donar terra a les patates, abonar amb farines de sang, l'hort. Si es presenta plujós controlar les plagues de fongs. Atenció als pugons i mosca blanca.
En jardineria sembren semprevives, clavells, clavelinas, margarides, anemones, etc. Es suprimiran els xucladors en arbres de llavor i en els rosers.
Juny.
Sembra:Bblat de moro col i col, bleda, endívies, cogombres, albergínies, escarola, coliflor mongetes tendres.
Seguirem amb especial cura la proliferació de plagues com el pulgó, binem amb l'aixada les patates, remolatxa, jueva, blat de moro etc. Col·loquem els tutors a les mongetes i les tomaqueres. Aquest mes prestarem atenció a les males herbes, ja que si es controlen al principi de la calor no hi ha excessiva proliferació, és important deixar alguna zona del nostre hort sense desbrossar ja que així protegiran insectes benèfics (i nocius clar, J)
En jardineria col·loquem tutors a les plantes que ho necessitin, traiem de la terra els bulbs de jacints i tulipes
Juliol.
Sembra: Col i col, bleda, escarola, carxofa coliflor, mongetes, porro i pastanaga.
Seguirem amb el control de les males herbes, azufrat i courat de les plantes propenses a patir atacs de fongs. Empelt de escudet en arbres fruiters.
En jardineria s'empelten els clavells i es sembra violeta i Don Diego de Dia
Agost.
Sembra: Col i col, bròquil, espinac, bleda, carxofa, porro i alls per verds.
Es sembra el adonis, anemone, jacint, clavells, pensaments etc.
Setembre.
Sembra: Enciam, espinac i bleda, borratja, faves tendres primerenques, pastanagues.
Es comença a emmagatzemar les llavors de l'any en llocs secs i ventilats.
Octubre.
Sembres: Faves, Espinac, Escarola, bleda, api, Llenties, Pèsols, Enciams i Espàrrecs
Es comencen a arrencar els cultius que van finalitzant el seu cicle: Carbassons, Tomàquets etc. airejant el terreny i compostandolo per a la sembra dels d'hivern. Els últims tomàquets es pengen amb la mata i van madurant fins gairebé Nadal en un lloc fred i sec.
Novembre.
Sembra: Llentia, espinac, maduixa i maduixot, all, pèsols, faves, escarola i carxofes
Es preparen els llits calents per planters. Es comença amb les tasques de poda de fruiters de llavor, i rascat de l'escorça vella. Temps de sembrar violetes i jacints
Desembre.
Sembra: Alls, pèsols verds, faves verdes, espinacs.
Podar i pelar els fruiters de llavor. Tractar els fruiters amb sulfat de petroli i sabó, afegir fems o compost als fruiters i l'hort.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada