diumenge, 25 d’agost del 2019

EL REFRANYER


CADA FIA UN REFRANY (Agost)
   · Per l'agost floreix l'esparreguera, la millor flor per a l'abella.
Floreix durant l'estiu (agost-setembre), dóna flors verd-groguenques, acampanades, que neixen en solitari o de parells; per ser un espècie dioica hi ha exemplars amb flors masculines i altres amb flors femenines. Té sis tèpals lliures o units a la base i 6 estams filamentosos aplanats i filiformes.
L'esparreguera atreu gran quantitat d'abelles i insectes pol·linitzadors de mida menuda, ja que produeix nèctar (en quantitats moderades o baixes) i pol·len. En el rusc es nota que han florit les esparregueres perquè es veu l'entrada de pol·len de color vermell fosc. La mel d'esparreguera es poc coneguda, presenta un color verdós, una olor suau i una qualitat mediocre. 
Tot i això, en abellars que passen l'estiu a la terra baixa mediterrània seca o situats en zones subdesèrtiques, la floració de l’esparreguera pot suposar una entrada de nèctar interessant i sobretot de pol·len durant els quinze dies que dura la seva floració. Davant la migradesa de flors a l'estiu sec mediterrani, en una època en què només disposen d'alguns cards, esparregueres, melasses de garrofers, llimoner..., les colònies d'abelles aprofiten exhaustivament la floració d'aquesta planta.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada