dissabte, 18 d’abril del 2020

LA PARLA DE LA VALL


SOFREGIR
Aquesta paraula molt generalitzada, per a nosaltres té la particularitat que alhora de fer els nostres plats típics com la paella i l’empedrao, sempre hem sentit dir que el més important; perquè aquests menjars tinguen la garantia d’èxit, està en un bon SOFREGIT. Aquesta acció és extensible ha gran nombre de cuinats.
I què és el sofregir:
SOFREGIR és fregir lleument els aliments a la paella per enrossir-los.
-          Sofregir la carn i les verdures abans d'abocar l’aigua.
La millor tècnica del sofregit consisteix bàsicament en fregir els aliments amb la intermediació d’una mica d'oli a foc lent.
És millor utilitzar una paella amb el fons gruixut, que escampa millor la calor, o bé d’aquelles tradicionals (costen de trobar) de ferro gris, o lacades amb esmalt.
Vegem l’ordre del procés de sofregir alhora de fer una paella:
1.- En primer lloc, cal sofregir la carn, un cop salada. Per tenir un bon plat per cap, hi posarem al menys un trosset de conill, un de costella i un de pollastre per a cada comensal. Si alguna carn no us agrada, en podeu prescindir. La qüestió és que estigui tallada a trossos no gaire grossos, i que quedi ben daurada amb aquest sofregit.
2. Quan la carn està daurada, s’hi afegeixen les verdures: bajoques verdes tallades i trossejades, els garrofons (si els teniu) i la carxofa (tallada a sisens). També hi podeu posar pebrot vermell a trossets petits (o grossos, i el voleu enretirar després fàcilment, si a algú no li agrada).
3. Quan tot això està ben sofregit, hi posem el tomàquet triturat, amb l’all tallat a dins ben petit. Ho salarem i ho deixarem fent xup-xup perquè se sofregeixi bé el tomàquet.
 4. Un cop tot això s’ha fregit i ha agafat color i forma, hi posarem l’aigua.

I ja que hem parlat de sofregir no pedem deixar de pensar en una salsa representativa del nostre país, i que sense dubte vos ve al cap, el “SOFREGIT”.
M’estic referint al conjunt de trossets de verdura (alls, ceba, julivert, etc.) que se sofregeixen per a servir de salsa o condiment a un guisat.
El sofregit és la base, el fonament sobre el qual es construeix l'estructura del plat, i això s'aconsegueix simplement amb ceba i tomàquet, a més d'oli i sal, a vegades amb l'afegit de l'all. Amb l'ajuda del foc i molt de temps i paciència, és clar!
El sofregit és present en la majoria de plats clàssics. És el que dona personalitat a uns bons macarrons suavitzant-lo amb un mica de llet, a unes mandonguilles, a un bon rostit, a un suquet……..

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada